Fotografierea tărâmului focului și gheții

Iurie Belegurschi

Când Iurie Belegurschi s-a mutat din Moldova natală în Islanda, în 2006, s-a îndrăgostit rapid de noua țară și de poporul acesteia. Treisprezece ani mai târziu, Islanda este acum casa lui și locul unde conduce o agenție de turism de top. Inspirat de frumusețea naturală a țării, Iurie a cumpărat o cameră pentru a-i surprinde peisajele, iar de atunci nu a mai privit înapoi, transformând peisajul mereu schimbător într-un proiect de fotografiere fără sfârșit.

Pentru fotograful Iurie, apropierea de Cercul Arctic, cu climatul și luminile sale variate, oferă atât de multe oportunități.

iurie belegursch sony alpha 7RIII aurora boreală capturată de pe mal cu un munte acoperit de zăpadă în depărtare

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 15s @ f/2.8, ISO 1000

„Climatul și lumina au întotdeauna un efect imens asupra fotografiilor mele”, explică el, „și trebuie să țin mereu cont de starea vremii pentru a mă putea pregăti cât mai bine pentru a fi în locul potrivit la momentul potrivit și a obține cele mai bune imagini.”

Deoarece lumina din Islanda variază, de asemenea, foarte mult, iar zilele de iarnă durează doar câteva ore, iar zilele de vară oferă aproape 24 de ore de lumină, Iurie are la dispoziție o sumedenie de elemente cu care să lucreze.

„Iarna, pot să petrec întreaga noapte afară, fotografiind”, spune el, „dacă am condiții favorabile și luminile nordice creează un spectacol! În timpul verii, lumina fiind aproape constantă, avem mult timp la dispoziție să lucrăm. Cu toate acestea, cea mai bună lumină, lumina de aur, poate dura ore în șir în jurul miezului nopții, așa că adesea trebuie să mă odihnesc în timpul zilei și să fotografiez întreaga noapte. "

iurie belegurschi sony alpha 7RIII de pe mal soarele se înalță la orizont cu blocuri mari de gheață iluminate în prim-plan

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/22, ISO 50

Pe lângă faptul că fotograful trebuie să se mențină cald în timpul sesiunilor de fotografiere, este important ca aparatele și obiectivele lui Iurie să poată face față în condiții vitrege, iar kitul său Sony Alpha face față cu brio.

„În cazul camerelor mai vechi”, ne spune el, „autonomia bateriei și ecranul LCD ar putea fi ușor afectate de frig. Cu toate acestea, autonomia bateriei modelului α7R III este excelentă, iar aparatul are un sistem foarte bun de etanșare împotriva intemperiilor, astfel că pot petrece mult mai mult timp în frig pentru a surprinde fotografiile.”

Insula vulcanică este în continuare sculptată de intemperii în fiecare sezon, în timp creându-se noi peisaje, motiv pentru care Iurie spune că nu se va plictisi niciodată să fotografieze țara; și pentru care această pasiune reprezintă un proiect care nu se va termina niciodată.

iurie belegursch sony alpha 7RIII soarele se întrezărește la orizont iluminând un gheizer mare

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/8s @ f/16, ISO 500

„În fiecare an se găsesc peșteri de gheață noi, iar râurile glaciare își schimbă tot timpul direcția de curgere”, spune el. „Aceasta înseamnă că, indiferent cât de des fotografiați o anumită locație, anul viitor propune întotdeauna o nouă compoziție. Mă pot întoarce de mai multe ori în aceleași locuri pentru a descoperi că lumina și vremea sunt complet diferite, ceea ce înseamnă că peisajul este întotdeauna interesant!”

Lumina excelentă este evident importantă într-o imagine de peisaj, însă ceea ce Iurie caută într-adevăr sunt caracteristici ale peisajului care vor capta atenția și vor atrage privitorul în scenă. „Când pot combina elemente care atrag privirea grație unei iluminări avantajoase”, explică Iurie, „atunci știu că am obținut o imagine superbă.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII aurora boreală reflectată într-un iaz liniștit cu pământul acoperit de zăpadă

Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/2.8, ISO 1600

Pentru a captura aceste scene, el folosește obiective cu unghi larg, obiectivul său preferat în acest moment fiind Sony 16-35mm f/2.8 G Master. „Adesea îl folosesc pentru a mă apropia de un subiect aflat în prim-plan”, spune el, „chiar exagerând pentru a transforma ceva altminteri banal în ceva cu adevărat interesant. De asemenea, obiectivul permite adăugarea profunzimii la o scenă de peisaj”.

După ce găsește scena pe care dorește să o captureze, Iurie se concentrează asupra expunerii perfecte. „Expun toate imaginile manual”, explică el, „ghidându-mă după histograma de pe ecranul camerei. Scopul meu este să evit suprimarea zonelor evidențiate sau a umbrelor. Din fericire, grație gamei dinamice oferite de modelul α7R, III acest lucru nu mai este o problemă pentru mine și pot obține detalii fantastice atât în zonele evidențiate, cât și în umbre.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII aurora boreală dansează deasupra unor munți din depărtare în timp ce un gheizer din apropiere este iluminat cu verde

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 10s @ f/2.8, ISO 3200

Odată capturată scena, etapa finală a procesului creativ al lui Iurie este editarea, de care se bucură aproape la fel de mult ca și atunci când fotografiază pe teren. „Este o oportunitate pentru un fotograf de a-și definitiva cu adevărat propriul stil”, reflectă el. „După ce editez o imagine, de obicei o las așa pentru câteva zile, apoi o privesc din nou cu ochi noi. Ați fi uimit de schimbările pe care ați dori să le faceți după ce luați o pauză.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII un fotograf singuratic pe un munte acoperit de nori joși

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II | 1/1000s @ f/8.0, ISO 200

Ce sfat ar oferi Iurie celor care vizitează Islanda? „Asigurați-vă că sunteți bine pregătiți”, subliniază el, „și că v-ați documentat temeinic. Acest lucru nu se referă doar la a ști unde vrei să mergi să fotografiezi, dar și la a planifica din timp pentru a te asigura că le vei obține imagini în cea mai avantajoasă lumină. Este o muncă foarte grea, dar cu siguranță vă veți întoarce acasă cu o serie de fotografii uimitoare.”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM


x