Natura. De aproape.

 Gustav Kiburg și Alexander Heinrichs

 Fotografii uriașe, camere mici

Sony RX10 IV oferă versatilitatea unei camere foto mare cu obiective interschimbabile într-un corp mic și ușor de utilizat pentru fotografierea vieții sălbatice. Cu un super-teleobiectiv de înaltă rezoluție de 600 mm, camera are capacitatea de a surprinde cu ușurință fotografii prim plan extraordinare.

Fotografii Gustav Kiburg și Alexander Heinrichs ne spun cum le permite flexibilitatea camerei Sony RX10 IV să surprindă imagini incredibile cu viață sălbatică, fără a compromite calitatea imaginii.

Pentru fotograful de viață sălbatică Gustav Kiburg, fotografia este o evadare din agitația vieții cotidiene. Cu toate acestea, după cum spune el, îi place de fapt să surprindă în fotografiile sale frumusețea lumii în care trăim. Nu fotografiază doar animalele din locații exotice, ci și cele care sunt la fel de frumoase în curți sau în cartierele din apropiere.

gustav kiburg sony rx10 IV red squirrel
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/100 sec. la f/4, ISO 400

În schimb, fotograful Alexander Heinrichs spune întotdeauna povestiri prin imaginile sale; fie că este vorba de fotografii de modă sau de publicitate, ori de surprinderea animalelor sălbatice pe câmpiile din Africa. 

„Sunt în căutarea acelor momente speciale. După un timp, începi să intuiești ce vor face animalele. Nu fac poză după poză, ci aștept momentul potrivit pentru a realiza fotografia perfectă. Fiecare imagine este o mică piesă de artă. Realizez imaginea într-un mod care se potrivește cu stilul meu”

alexander heinrichs sony rx IV pelican landing
 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/3.200 sec. la f/2,8, ISO 100

Alexander Heinrichs așteaptă un moment special, ca în această fotografie perfect sincronizată cu un pelican care urmează să se aterizeze, care a fost surprinsă cu o cameră RX10 IV.

„Când călătoriți prin deșertul Africii, la temperaturi de 45 de grade, simțiți fiecare kilogram pe care trebuie să-l transportați. Din acest motiv, adesea am renunțat echipamentul voluminos al camerei mai mari și am ales să fotografiez doar cu aparatul RX10 IV.”

alexander heinrichs sony rx10 IV lizard in namibia

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1.600 sec. la f/4,5, ISO 100

Datorită flexibilității sale, RX10 IV fotografiază excelent atât de la distanță, cât și de aproape. Pentru această fotografie a unui cameleon, Heinrichs a utilizat foarte eficient viteza de fotografiere de 24 de cadre pe secundă pentru a surprinde momentul exact în care cameleonul a prins insecta cu limba. 

Însă, pentru Gustav Kiburg condițiile meteo erau cu totul altele:

„Am fost în Norvegia pentru a fotografia balene ucigașe cu aparatul RX10 IV. Experiența a durat trei zile. Erau -20 de grade, iar eu fotografiam balenele dintr-o bărcuță RIB. Valurile erau înalte, iar aparatul de fotografiat se confrunta cu câteva dușuri cu apă de mare sărată în fiecare zi, dar în ciuda acestui lucru încă funcționează excelent”.

gustav kiburg sony rx10IV killer whale in norway
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/1.600 sec. la f/5, ISO 800

Datorită obiectivului puternic cu zoom de 24-600 mm, Gustav a reușit și el să surprindă imagini extrem de aproape cu păsări, în ciuda faptului că se situează la o distanță destul de mare față de subiectele sale.

gustav kiburg sony rx10IV bird close up telephoto

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2.500 sec. la f/6,3, ISO 400

Ambii fotografi sunt mai obișnuiți să folosească camere foto cu obiective interschimbabile, dar aparatul RX10 IV oferă multe dintre caracteristicile cu care aceștia sunt familiarizați, dar într-un corp mai mic. În Namibia, Heinrichs a folosit la adevărata valoare gama de zoom uriașă a camerei.

„Aveam cu mine doar camera RX10 IV, un aparat rapid și ușor de folosit. De exemplu, am fotografiat un elefant care s-a apropiat foarte mult de mașina noastră. Dacă ar fi trebuit să schimb obiectivele de pe camera mea mai mare ar fi durat prea mult timp și aș fi ratat fotografia. În schimb, pur și simplu am folosit funcția de zoom și am realizat fotografia perfectă.”

alexander heinrichs sony rxIV elephants in namibia

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1.600 sec. la f/4,0, ISO 100

În Norvegia, povestea Gustav urmează aceleași coordonate:

„Greutatea aparatului RX10 IV este de 1 kg., iar datorită stabilizării optice de 4,5 opriri, nu este nevoie să folosiți un trepied sau un monopied. Puteți ține camera mai mult timp, ceea ce vă permite să reacționați mai rapid. Când o mulțime de păsări zboară în toate părțile sau când aștept să apară o balenă, pot să fotografiez într-o direcție și să observ că se întâmplă ceva în cealaltă direcție și trebuie să reacționez. Cu această cameră, mă întorc și fotografiez extrem de rapid. Sistemul de focalizare automată este atât de rapid, încât este capabil să reacționeze imediat”.

gustav kiburg sony rx10IV northern gannet in norway

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2.500 sec. la f/5,6, ISO 400

Gustav preferă să fotografieze sub cer înnorat datorită luminii moi din aceste condiții. Un exemplu este această fotografie cu un corb de mare. Chiar și în această lumină, sistemul de focalizare automată și obiectivul lung al camerei RX10 IV ajută la surprinderea unei imagini uimitoare. Gustav ne spune pe scurt de ce RX10 IV este o cameră perfectă pentru toate situațiile:

„Camera este ideală pentru oamenii care vor să se distreze afară fără a transporta o geantă plină de obiective. Această cameră este o soluție universală: este excelentă în condiții de lumină scăzută, oferă o focalizare automată stabilă și o urmărire atât de precisă încât poate fotografia păsările în zbor. Împreună cu abilitatea de a face realiza imagini macro, camera oferă oamenilor tot ce își pot dori de la un aparat foto.”

 Sfaturi de top pentru fotografierea vieții sălbatice 

• Urmăriți animalul și așteptați momentul perfect pentru a declanșa obturatorul și pentru a realiza fotografia.
• Folosiți o lungime focală mai mare pentru imagini macro. Orice depășește 200 mm. Acest lucru vă permite să vă situați mai departe de subiectul dvs., astfel încât să nu-l deranjați.
• Nu ezitați să realizați o fotografie prim-plan extremă. Când în cadru se află doar subiectul dvs. imaginea are potențialul să iasă în evidență. 
• Ieșiți indiferent de vreme, dar adesea cel mai bun moment este dimineața devreme. Atunci, animalele sunt mai active, iar insectele se scaldă de multe ori în lumina soarelui de la primele ore ale dimineții.

 Produse prezentate în acest articol 
RX10 IV
RX10 IV cu FA de 0,03 sec./zoom optic 25x
TEST


x