Trecerea la ceva nou

Kaisa Lappalainen

„Realizați mai mult”. Nu există sfat mai bun pentru fotografii pasionați de fauna sălbatică. Este o metodologie care poate fi observată clar în toate proiectele lui Kaisa Lappalainen, inclusiv în cel mai recent dintre acestea, axat pe pădurile tropicale cu climă temperată spre rece din Tasmania și pe locuitorii acestui ecosistem.

Dar ce putem realiza mai mult și cum să facem acest lucru? Pentru Kaisa, este vorba despre a merge mai departe din punct de vedere geografic, de a-și dezvolta creativitatea și de a-și folosi fotografiile pentru a realiza mai multe pe plan politic.

kaisa lappalainen sony alpha 9 mamifer mic stând pe pulpe în junglă

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 2000

O împlinită organizatoare de excursii de tip safari, cu numeroase incursiuni în Africa, Kaisa fotografiază natura încă de la vârsta de 15 ani, începând cu un vechi aparat DSLR și trecând recent la aparatul Sony α9.

Totuși, ceva cu totul diferit a atras-o către Tasmania. „Am fost în Australia pentru nunta unui prieten”, spune ea, „și m-am gândit că, dacă tot zbor 20 de ore, ar trebui să fac și altceva în această călătorie. N-am mai fost niciodată în Tasmania, dar am fost fascinată de ecosistemul de acolo, deoarece există doar câteva locuri în lume cu astfel de păduri tropicale cu climă temperată spre rece. Am vrut să experimentez cu acest mediu și să îl descopăr personal.”

 

kaisa lappalainen sony alpha 9 mamifer mic într-un câmp deschis

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/2.0, ISO 100

Kaisa a simțit o legătură imediată cu Tasmania ca urmare a unei probleme legate de conservare. „Tasmania se confruntă cu o amenințare imensă din cauza exploatărilor”, explică ea, „și avem, de fapt, aceeași problemă și în Finlanda. Ambele țări cresc păduri și produc hârtie igienică! Marea diferență este că în Tasmania există firme care vin și taie copaci cu vârsta de o mie de ani, doar pentru a putea planta mai mult eucalipt. Pădurile sunt diferite, dar problemele sunt identice. Speciile sunt permanent amenințate cu pierderea habitatului.” Pentru a contribui la răspândirea mesajului despre ceea ce se întâmplă în zonă, Kaisa a decis să facă un proiect specific regiunii.

kaisa-lappalainen-sony-alpha-9-pasare-din-tasmania-sta-singura-intr-un-spatiu-deschis

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/5.6, ISO 400

Când vine vorba despre transmiterea vizuală a acestui mesaj, Kaisa a dezvoltat un stil mai apropiat de cel documentar, bazat pe relatări. „Este important să avem un context”, ne spune ea, „ca oamenii să vadă specia, dar și peisajul și habitatul în care trăiește aceasta”.

Din acest motiv, Kaisa subliniază cât este de important ca fotograful să nu se concentreze numai pe fotografiile cu prim-planuri. Ea crede că din această perspectivă unii fotografi greșesc atunci când fotografiază portrete ale animalelor și scene de acțiune.

kaisa lappalainen sony alpha 9 grup de păsări din tasmania stând răbdătoare în iarba lungă

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 320

„Cred că există trei etape prin care fotografii pasionați de fauna sălbatică trebuie să treacă”, explică Kaisa. „Prima etapă se referă la apropierea de animal și la umplerea cadrului, ca în cazul unui portret. După aceea, faza a doua presupune surprinderea subiectului în mediul său, pentru a oferi context fotografiei. În faza a treia veți avea o abordare artistică, folosind panoramarea sau viteze mai reduse ale obturatorului. Stilul documentar lasă locul inspirației artistice. Toate acestea împreună oferă varietate și contribuie la obținerea unui proiect mai bun.”

kaisa lappalainen sony alpha 9 echidna adulmecă terenul pentru a găsi hrană

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 400

Pentru acest stil de lucru, o varietate de obiective este esențială, iar Kaisa tinde să se bazeze pe trei: FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS și FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Astfel, are totul la îndemână, de la formatul super lat la formatul super teleobiectiv.

„Îmi place să am totul cu mine”, explică ea, „și pentru a accelera lucrurile am două corpuri α9. În mod normal, am obiectivul de 100-400 mm pe un corp și cel de 70-200 mm pe altul, dar am realizat multe dintre fotografiile din Tasmania cu noul obiectiv FE 400mm f/2.8 GM OSS, care este uluitor.”

Deci, care sunt avantajele folosirii mai multor corpuri? „Ei bine”, spune Kaisa, „pot să reacționez mult mai repede decât dacă aș schimba obiectivele. Animalele sunt rapide, iar comportamentele lor sunt trecătoare, așa că de multe ori nu prea am timp suficient pentru a schimba obiectivul.”

Potrivit lui Kaisa, ea poate să transporte mai multe corpuri și obiective doar datorită trecerii la kitul Alpha, mai mic și mai ușor. Ea explică: „Acum pot folosi chiar și obiectivul de 400 de milimetri, care te-ai aștepta să fie unul greu, fără sprijin.”

kaisa lappalainen sony alpha 9 doi canguri se luptă pentru dominație

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 1600

„Trecerea la aparatul α9,” continuă Kaisa, „a fost un pas imens în ceea ce privește performanța față de vechiul meu aparat DSLR. Nu-mi pot închipui să mă întorc din drum, în special datorită performanței focalizării automate, care este esențială pentru proiectele mele de fotografiere a faunei sălbatice. Am garanția că focalizarea va rămâne pe o pasăre care zboară sau pe un animal care aleargă și că va rămâne acolo.”

Ea continuă: „Variez între focalizarea automată continuă cu zonă largă pentru acțiune și subiecte imprevizibile, dar fac trecerea la focalizarea automată individuală cu zonă fixă pentru portrete. Uimitor este faptul că pot folosi comenzile de zoom în timp real pentru a verifica dacă imaginea este clară exact unde doresc. Ori de câte ori iau cu mine grupuri de utilizatori cu aparate DSLR, reușesc de fiecare dată să obțin imaginile dorite, în timp ce ei ratează multe fotografii.”

Ce impact speră Kaisa că va avea proiectul ei?

„În cele din urmă, este vorba despre oameni care realizează că acțiunile lor vor avea consecințe în viitor. Trebuie să ne dăm seama, fie că se întâmplă la noi acasă sau în cealaltă parte a lumii, că lupta este aceeași. Avem aceste habitate frumoase, dar care vor dispărea dacă nu ne schimbăm comportamentul.”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL400F28GM
GM OSS de FE 400 mm, F2,8

SEL400F28GM

SEL85F14GM
FE de 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Articole corelate