Detaliul poveștii Alpha Universe
Lumini însuflețite cu α7S II

Steve Collins

Când Steve Collins descoperă o problemă, o soluționează. „Când găsesc ceva care nu îmi place cum funcționează”, spune el, „încerc să ajung destul de rapid la o soluție, altfel mă enervează”!

Această mantra l-a condus pe Steve să dezvolte Live Aurora Network împreună cu fratele său Tony, o modalitate prin care oricine din lume poate vedea aurora în direct, la o calitate uimitoare, pe smartphone printr-o aplicație.

steve collins sony alpha 7SII o auroră strălucitoare pare că erupe din silueta unui munte

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve a văzut luminile nordului prima dată în luna de miere cu soția sa, când și-a setat alarma pentru a se trezi în fiecare oră până când le-a văzut. „După câteva nopți, până la urmă le-am văzut”, râde el, „dar nu erau chiar ce vezi în fotografii; nu erau culori, ci doar un fel de nor cețos de culoare albă”.

steve collins sony alpha 7SII o auroră verde blândă reflectată în marea calmă

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Hotărâți să vadă aurora în toată splendoarea sa, Steve și Tony au rezervat o excursie la Tromsø în Norvegia și au descărcat toate aplicațiile de prognoză meteo pe care le-au găsit. Dar niciuna nu a reușit să prezică aurora în mod corect, așa că Steve a început să caute camere web.

Folosind camere web, a reușit să vizioneze confortabil și la căldură, ieșind să vadă cerul doar când a văzut aurora la camera web. „Ne-am sincronizat perfect! Timp de cinci seri la rând, am avut parte de un spectacol perfect”, ne spune acesta.

„Această excursie”, explică el, „a fost cea care mi-a dat ideea pentru Live Aurora Network. Am dorit să creez o aplicație care să alerteze utilizatorii atunci când apare aurora în funcție de filmările realizate în direct”.

steve collins sony alpha 7SII dans al aurorei peste munți aflați în depărtare și drumuri acoperite de zăpadă

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Cum reușești să instalezi o serie de camere în mai multe țări și continente, care redau în direct la distanță cerul nopții? Ideea lui Steve a fost să creeze un algoritm care să monitorizeze strălucirea, culorile, densitatea și mișcările de pe cerul nopții, pentru a-l informa când apare aurora.

steve collins sony alpha 7SII aurora și stelele deasupra unei clădiri de lemn din Islanda

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

A început prin plasarea unei camere TV cu circuit închis într-o casă din Islanda pentru a monitoriza cerul ca experiment, iar odată ce a dovedit că funcționează, ideea a evoluat rapid. Steve a început să folosească aparate foto Sony α7S, cu senzorul tip cadru întreg care permite o calitate mult mai ridicată a imaginii decât camerele TV cu circuit închis pe care le folosise.

steve collins sony alpha 7SII fluxul redat prin Live Aurora Network arată o lumină verde blândă peste un munte

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Totuși, a observat că, pentru ca proiectul Live Aurora Network să funcționeze cu adevărat, aparatele foto trebuie amplasate în locuri mai izolate cu cer întunecat. Steve a găsit o companie din SUA care putea construi carcase personalizate pentru aparatele foto α7S, împreună cu un ventilator, un radiator, un computer Windows 10 și un router 4G, care să permită o conexiune de rețea pentru vizionarea imaginilor și controlul aparatului foto.

Pe măsură ce proiectul s-a dezvoltat, α7S II a devenit modelul preferat de Steve pentru Live Aurora Network, alături de obiectivul G Master FE f/1,4 de 24 mm. Nu a fost întotdeauna un proiect ușor și au existat numeroase provocări de depășit, inclusiv modul de control la distanță al setărilor de expunere pe aparatele foto. „Am instalat cele mai recente aparate foto pe un releu, astfel că putem comuta de la redarea video în flux la utilizarea software-ului de aparat foto la distanță Sony”, explică el, „care ne permite să schimbăm setările și să realizăm fotografii”.

steve collins sony alpha 7SII lumina intensă a aurorei verzi dansează peste o cascadă în Islanda

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Înainte, toate imaginile lui Steve erau capturi din fluxul în direct, astfel că aveau un aspect destul de granulat. Totuși, acum că poate comuta la distanță în modul de cameră pe α7S II, el poate realiza imagini JPEG cu rezoluție suficient de înaltă pentru a fi folosite în scop publicitar.

Impresionantul proiect a creat acum o arhivă cu peste 450.000 de imagini ale aurorei, precum și materiale video, având trei aparate foto dispuse din Norvegia în Islanda. Steve speră ca încă două aparate foto să fie active în curând, inclusiv una pe terenul de golf Lofoten Links de pe insula norvegiană Lofoten, iar o alta lângă Anchorage în Alaska. De acolo, planul este să se realizeze o rețea de 24 de aparate foto care acoperă întreaga emisferă nordică.

steve collins sony alpha 7SII auroră în formă de săgeată peste o plajă pietroasă

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

În ceea ce privește aplicația, aceasta a avut mare succes, iar 14 000 de persoane au văzut aurora în fiecare noapte. Deși scopul inițial al proiectului a fost să-i ajute pe oameni să nu rateze aurora atunci când călătoresc, Live Aurora Network are acum propria sa cale.

„Unii oameni stau acasă și urmăresc aurora pe telefon sau o redau în flux pe televizor”, explică Steve. „Este încurajator când îmi spun oamenii: „mulțumesc că m-ai ajutat să văd luminile, efectiv mi-ai rezolvat prima problemă de pe lista ultimelor dorințe”. Sunt mândru că i-am ajutat astfel”.

Care este cea mai fascinantă parte a poveștii lui Steve? „N-am fost niciodată fotograf înainte de aceasta, dar acum sunt”!

Produse prezentate
ILCE-7SM2
Cameră Alpha 7S II E-mount cu senzor cadru întreg

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Articole corelate


x