În căutarea camerei perfecte 

Tomasz Tomaszewski

Polonezul Tomasz Tomaszewski este fotograf profesionist de peste 30 de ani și consideră că se află încă din prima zi în căutarea camerei perfecte. Iar acum crede că a găsit-o: Sony RX1R II.

RX1R II

„Dacă privim în trecut, observăm că 90% dintre cele mai faimoase fotografii au fost realizate cu obiective de 35 mm. Acest lucru îmi place foarte mult la aparatul RX1R II, pe lângă imaginile superbe pe care le obțin cu el. Este principala cameră pe care o folosesc în prezent.” 

Tomaszewski crede că aparatul RX1R II este camera perfectă din mai multe motive: modul silențios îi permite să se încadreze perfect în situațiile pe care le fotografiază cel mai adesea. În plus, recunoaște cu seninătate faptul că este obsedat de calitatea imaginii, motiv pentru care crede că fișierele RAW produse de cameră îi oferă cu ușurință detaliile de care are întotdeauna nevoie. Totuși, există și momente când apelează la camera α7R II, mai ales atunci când are nevoie de flexibilitatea oferită de un corp cu obiectiv interschimbabil.

© Tomasz Tomaszewski

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250 sec la f/8, ISO 250

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R II + G Master 24-70 mm f/2,8 | 1/250 sec la f/8, ISO 250

„N-am fost niciodată un fan al obiectivelor cu zoom și am preferat dintotdeauna calitatea obiectivelor cu distanță focală fixă pentru tipul meu de activitate. Totuși, aceste obiective cu zoom G Master sunt diferite de tot ce am folosit în trecut, iar în situațiile în care am nevoie de un plus de flexibilitate, sunt mai mult decât bucuros să folosesc obiectivele de 24-70 mm la f/2,8 și de 70-200 mm la f/2,8.

© Tomasz Tomaszewski

 © Tomasz Tomaszewski | Sony α9 + G Master 24-70 mm, f/2,8 | 1/125 sec la f/8, ISO 1.000

Fiind un colaborator obișnuit al National Geographic, misiunile sale l-au purtat pe tot globul, iar lucrările i-au fost publicate în The New York Times, Paris Match, Stern, Time, Fortune Elle și Vogue, printre multe altele. De asemenea, a scris o serie de cărți și a avut expoziții individuale în SUA, Canada, Israel, Japonia, Brazilia, Madagascar, Olanda, Germania, Franța, Italia, Indonezia și Polonia.

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1 | 1/500 sec la f/8, ISO 200

„Imaginile mele trebuie să spună o poveste, să comunice ceva cititorului. Nu e vorba numai despre ego-ul meu sau despre perspectiva mea vizuală, însă încerc să arăt lucrurile într-un mod simplu, astfel încât imaginile să poată fi înțelese de oricine și oriunde. Henri Cartier-Bresson a spus odată: „Trebuie să căutăm momentul decisiv”. Ceea ce extrag eu din aceasta este dorința de a surprinde sinceritatea în imaginile mele, astfel încât oamenii să poată să înțeleagă o scenă fără prea mult efort de gândire. Dacă ar fi să orchestrez sesiunile de fotografiere, aș simți că fac mai mult rău și că nu aș înregistra de fapt adevărul pe care îl văd în jurul meu.”

Când revede imaginile cu toate situațiile și locurile pe care le-a fotografiat, consideră încă misterioase motivele pentru care oamenii sunt buni și unii dintre ei fac lucruri extraordinare aparent fără niciun motiv.

„Nu cred că fac acest lucru pentru a primi un premiu mai târziu, ci pur și simplu pentru că sunt oameni cu suflet bun, iar pentru mine este o experiență fantastică să-i urmăresc. Faptul că pot să surprind acest comportament în imaginile mele mă ajută să devin și eu un om mai bun.”

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250 sec la f/7,1, ISO 320

Produse prezentate în acest articol
ILCE-9
Camera α9 Full Frame, fără oglinzi, cu senzor de imagine CMOS suprapus
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate
DSC-RX1RM2
Cameră compactă profesională RX1R II cu senzor de 35 mm
SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM
Tomasz Tomaszewski
Alpha Universe

Tomasz Tomaszewski

Polonia

Ceea ce contează pentru mine la o fotografie nu este ceea ce arată sau prezintă imaginea, ci mai degrabă ce tipuri de întrebări lansează și spre ce gânduri reușește să îndrepte observatorul.

Vizualizare profil

TEST


x