Cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere atunci când fotografiați o nuntă este acela că spuneți o poveste. Întotdeauna privesc în jur pentru a găsi imaginile de care am nevoie pentru a crea povestea acelei zile. Cu fiecare imagine pe care o surprind mă apropii mai mult de povestea finală. Micile detalii și momente pot contribui la creșterea varietății acestei povești. Surprinderea acelor momente în imagini depinde de organizare, încredere și de utilizarea camerei perfecte.
Încrederea este esențială
În calitate de fotograf în stilul documentar, este important să trec neobservat, să devin una cu decorul, să fac mișcări lente, pentru a nu atrage atenția asupra mea.
Pentru aceasta, folosesc obturatorul silențios al aparatului Sony α7R III. Indiferent dacă obțin imagini documentare despre un eveniment public sau o nuntă, formula pentru surprinderea emoțiilor subiectului este aceeași. Încerc să-mi petrec cât mai mult timp cu mireasa și mirele, să-i cunosc, să aflu despre ei, să le descopăr trecutul și să încerc să nu ratez niciun detaliu. Vreau ca mireasa, mirele, familia și prietenii să se simtă reprezentați în imaginile mele, capturându-le pe deplin emoțiile. Pentru a putea ajunge suficient de aproape pentru a face acest lucru, trebuie să construiești o relație cu acești oameni, astfel încât să le câștigi încrederea.
Planificarea și pregătirea
Mă aflu acolo pentru a documenta și a reacționa la evenimentele din jurul meu, însă și timpul necesar pentru planificare este considerabil. Trebuie să cunosc programul zilei, să-i întâlnesc pe membrii familiei și, bineînțeles, este esențial să fiu respectuos față de ceremonie și față de oamenii din jurul meu. Încerc să planific cât mai mult posibil în avans pentru a mă integra natural în decor ca să nu încurc festivitățile zilei.
Totuși, în ciuda tuturor planificărilor, există întotdeauna un element neașteptat și, cu cât sunteți mai bine pregătit, cu atât puteți să reacționați mai bine la aceste evenimente neprevăzute.
O perspectivă nouă
La fiecare nuntă și în fiecare locație există noi oportunități care îți oferă posibilitatea să prezinți o altă perspectivă. De exemplu, adesea discut cu DJ-ul pentru a afla ce au pregătit mireasa și mirele pentru primul lor dans și dacă există ceva special planificat la sfârșit, cum ar fi o explozie de confetti. După ce obțin aceste informații, pot începe să lucrez la iluminarea camerei și mă pot gândi unde să mă poziționez pentru a surprinde acel moment.
Alteori, văd lucruri care îmi pot oferi o idee nouă. La o nuntă pe care am fotografiat-o recent, m-am uitat pe balcon, am văzut ceva pictat pe stradă și m-am gândit că s-ar putea încadra într-o fotografie interesantă a mirelui. Apoi am instalat aparatul Sony RX0 și, folosind smartphone-ul cu opțiunea de fotografiere la distanță din aplicația Sony Imaging Edge, am reușit să surprind imaginea deși eram în continuare poziționat pentru a fotografia ieșirea convențională a cuplului. Sunt mereu în căutarea unor perspective alternative interesante care să pigmenteze povestea.
Cunoașteți-vă echipamentul
Este esențial să știi cum să folosești camera pentru a obține cele mai bune rezultate în fiecare situație. Actualmente folosesc două camere Sony α7R III. O nuntă înseamnă o lungă zi de fotografiere, iar când obosesc, greutatea redusă este esențială pentru mine.
Una dintre caracteristicile pe care le apreciez foarte mult la modelul α7R III este vizorul electronic. Mi-a schimbat modul în care îmi expun imaginile, deoarece acum folosesc aproape exclusiv expunerea manuală. Pentru că pot vedea pe vizor rezultatul pe care îl voi obține, mi se pare mai rapid să ajustez manual expunerea după caz. Indiferent cât de dificile sunt condițiile de iluminare, mă pot adapta rapid. Nu am niciodată probleme când fotografiez cu aparatul α7R III în condiții de lumină redusă.
Focalizați pe ceea ce contează
Ochii sunt cea mai importantă parte a oricărei imagini în care se află o persoană. Având în vedere acest lucru, de obicei, folosesc modul de focalizare automată continuă combinat cu modul de focalizare automată a ochilor. Astfel, mă pot asigura că ochii subiectului sunt cât se poate de clari în fiecare imagine.
Am montat pe camerele mele obiectivele Zeiss Batis 25mm f/2 și Sony FE 55mm f/1.8 ZA și, de asemenea, port în geantă un obiectiv Sony FE 12-24mm f/4 G. Obiectivele de 25 mm și de 55 mm oferă un câmp vizual bun, dar obiectivul cu unghi larg de 12-24 mm este incredibil. Este foarte ușor și îmi permite să mă apropii de subiect. Este adesea necesar să mă aflu aproape și să fotografiez cu unghi larg, deoarece este posibil să nu existe destul spațiu pentru a mă mișca în spate sau poate doresc să umplu cadrul cu un mic detaliu, pentru a adăuga un punct de interes.
Pe cât posibil, îmi place să obțin imaginea perfect încadrată atunci când realizez fotografia, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Poate că nu am avut timpul necesar să mă apropii pe cât mi-am dorit sau a trebuit să stau mai departe pentru a nu întrerupe un moment. Totuși, acestea nu reprezintă nicio problemă, deoarece aparatul Sony α7R III și senzorul său Full Frame de 42,4 megapixeli îmi oferă rezoluția și detaliile de care am nevoie pentru a decupa fără emoții.
Nu conteniți să învățați
Mai presus de toate, este esențial să nu încetați niciodată să învățați și să practicați arta pe care ați ales-o. Fotografia trebuie să fie o pasiune, aceea de a încerca să spuneți o poveste din perspectiva voastră. Cheia este să continuați să descoperiți: descoperiți tehnici și autori, stabiliți sarcini, aflați-vă limitele și rezolvați problemele care apar cu minimum de resurse. În domeniul fotografierii învățarea nu se termină niciodată, deoarece perspectiva se schimbă în fiecare minut, iar această perspectivă devine mai personală și mai înțeleaptă.
„Istoria este scrisă de persoane, de pasiunile și de emoțiile lor”