tomasz markowski sony alpha 9 un săritor cu schiurile zboară prin aer, având un munte acoperit cu zăpadă în spate

Cum fotografiez | Sărituri cu schiurile

Tomasz Markowski

La fel ca în cazul altor tipuri de fotografii, pentru a face ca imaginile tale cu sporturi de iarnă să iasă în evidență, trebuie să faci ceva diferit. Trebuie să îți găsești stilul, iar atunci când fotografiezi la un concurs important, acest lucru poate fi dificil, în special atunci când fotografiezi sărituri cu schiurile. Mergi în aceleași locuri în fiecare an, la aceleași concursuri de sărituri cu schiurile. În plus, acolo fotografii nu au la dispoziție mult spațiu pentru a se poziționa. Așadar, primul meu sfat este să sosești întotdeauna devreme, să încerci să fii primul fotograf la fața locului, pentru a găsi cea mai bună poziție. Încerc să evit locul în care am stat anul trecut, trebuie să încerci întotdeauna să faci mai bine, să faci ceva diferit față de data trecută, chiar dacă atunci a ieșit totul bine.

tomasz markowski sony alpha 9 săritor cu schiurile surprins aproape ca o siluetă în soare

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/3.5, ISO 4000

Atunci când găsesc o poziție, încerc întotdeauna să creez o imagine care nu arată obișnuit. Lumina este unul dintre cele mai importante lucruri și acest lucru se poate schimba pe parcursul unui eveniment, așa că trebuie să ții cont și de acest aspect. Apoi, este vorba despre unghi. Și aici, caut ceva dinamic, nu doar o imagine standard cu un schior sau săritor. Pot obține un aspect diferit în funcție de obiectivul utilizat, așa că mă gândesc ce vreau să arăt și, la fel de important, ce vreau să omit. Trebuie să fac alegerile potrivite încă de la început, de aceea, ajung devreme la fața locului și explorez; odată ce concursul începe, sportivii coboară unul după altul, așa că este dificil să schimb locul, în special dacă și ceilalți fotografii se află în poziție.

tomasz markowski sony alpha 9 săritor cu schiurile surprins din lateral pe un soare portocaliu acoperit de nori

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32,000s @ f/8.0, ISO 1000

Realizarea imaginilor este deseori destul de simplă! Folosesc două aparate foto Sony α9 cu diverse obiective atașate, pe care le pot schimba rapid între aparate. Setez focalizarea automată la Continuu și folosesc Punct flexibil extins sau Punct unic, care permite funcției de focalizare automată să urmărească perfect subiectul. Focalizarea rapidă și exactă îmi permite să mă concentrez asupra sincronizării fotografiei și obținerii compoziției perfecte.

tomasz markowski sony alpha 9 un săritor cu schiurile coboară pe pistă înainte de a se desprinde

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1000

În cazul săriturilor cu schiurile, sportivii se deplasează cu până la 100 km/h pe pârtie, astfel că focalizarea automată rapidă este esențială, dar ca să surprind momentul exact în care zboară prin aer, trebuie să folosesc și o viteză ridicată a obturatorului. De obicei, setez obturatorul la 1/1.000 sau 1/800 s și setez manual restul valorilor de expunere. Folosesc expunerea manuală, deoarece zăpada albă strălucitoare poate afecta deseori modul de măsurare al aparatului foto, ducând la realizarea de imagini prea închise la culoare. Cu viteza setată a obturatorului, pot folosi vizorul electronic și ecranul LCD posterior pentru a vedea exact cum vor arăta imaginile finale. Aceasta îmi permite să reglez diafragma, sensibilitatea ISO și balanța de alb, pentru a obține expunerea perfectă în aparatul foto.

tomasz markowski sony alpha 9 un săritor cu schiurile se apleacă în față în timpul săriturii prin aer

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/6.3, ISO 200

Există momente în care doresc să arăt viteza incredibilă pe care o ating sportivii, astfel că, în aceste cazuri, folosesc o tehnică de panoramare. Reduc viteza obturatorului la aproximativ 1/100 sau 1/80 s și încerc să panoramez aparatul foto la viteza sportivului. Astfel subiectul rămâne focalizat clar, iar în fundal se va vedea estomparea creată de mișcare, lucru care ajută la evidențierea vitezei de deplasare. Este o tehnică extraordinară de a face ca imaginile tale să iasă în evidență.

tomasz markowski sony alpha 9 imagine în sus către un săritor cu schiurile care trece pe deasupra, pe fondul unui cer albastru închis

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/6400s @ f/6.3, ISO 1000

Atunci când vine vorba despre alegerea obiectivului, depinde de poziția pe care o ai și ce încerci să arăți. Folosesc obiectivul GM FE de 16 - 35 mm la f/2,8 atunci când doresc un unghi larg pentru a surprinde fundalul și mediul. Folosesc obiectivul GM FE de 24 - 70 mm la f/2,8 ca obiectiv versatil de uz general și îmi place foarte mult și obiectivul GM FE de 100 - 400 mm la f/4,5 - 6. Obiectivul de 100 - 400 mm are o greutate foarte redusă pentru distanța focală respectivă, ceea ce îl face excelent pentru situațiile în care trebuie să mă deplasez pe pârtiile de schi și îmi oferă intervalul focal perfect pentru majoritatea imaginilor.

tomasz markowski sony alpha 9 săritor cu schiurile surprins din lateral aproape ca o siluetă în soare, cu un parapantist în depărtare

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32,000s @ f/8.0, ISO 640

În ceea ce privește subiectul fotografiei, momentul pe care îl caut este deseori unul al emoțiilor, precum și al acțiunii. Doresc să surprind viteza și intensitatea momentului, dar caut și reacțiile sportivilor după eveniment. Caut emoția și nu doar cea a sportivilor, ci și modul în care interacționează cu publicul, cu fanii și suporterii care îi încurajează. Aceste mici momente sunt cele care pot crea cu adevărat imagini memorabile.

tomasz markowski sony alpha 9 un săritor cu schiurile pe fondul unui cer întunecat, care se îndreaptă către un soare aprins

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/3.5, ISO 4000

Ultimul meu sfat ar fi să te folosești de experiența pe care o ai de la alte tipuri de fotografii. Pe lângă fotografierea diverselor sporturi, am realizat și multe fotografii urbane. Experiența și practica realizării fotografiilor urbane m-au ajutat să caut lumină, unghiuri și fundaluri interesante. Se pot folosi numeroase tehnici din alte stiluri de fotografiere pentru fotografiile cu sporturi de iarnă. Totul ține de dezvoltarea propriului stil și a propriilor idei.

Produse prezentate

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

„Ceea ce contează pentru mine la fotografie nu este ceea ce arată și prezintă o imagine, ci mai degrabă ce fel de întrebări provoacă”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes