Detaliul poveștii Alpha Universe
Cum fotografiez | Rugby în acțiune, cu Terry Donnelly

Motivația mea de a realiza imagini ale sporturilor este strâns legată de diferitele povești care înconjoară fiecare eveniment. Deși acțiunea de pe gazon este în mod evident esențială, nu este vorba doar despre ceea ce se întâmplă pe teren; sunt atât de multe povești de spus.

Dar cum reușesc eu să spun aceste povești prin fotografiile mele? Iată doar câteva idei.

Primii pași

Indiferent de sportul pe care doriți să îl fotografiați, pentru a avea succes, este absolut esențial să înțelegi sportul și modul în care se pot desfășura fazele. Trebuie să fii capabil să anticipezi jocul și să fii gata să obții o fotografie excepțională când apare oportunitatea, deoarece nu există decât o singură ocazie de a surprinde un eseu sau o transformare.

terry donnelly sony alpha 7RIII fotografie cu unghi larg a unui teren înaintea meciului, cu flăcări țâșnind în sus de pe margini

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 12-24mm f/4 G | 1/500s @ f/4.5, ISO 2000

Într-un sport la fel de dinamic precum rugbiul, pur și simplu nu ai la dispoziție timpul necesar să te gândești cum să schimbi setările camerei sau să decizi cu ce obiectiv vei fotografia. Trebuie să fie aproape un instinct natural, iar acesta nu poate veni decât dacă înțelegi cu adevărat jocul, ai echipamentul de fotografiere potrivit și o experiență uriașă. Dacă sunteți abia la început, cel mai potrivit loc de pornire este la rădăcina ierbii. Găsiți un sport care vă place, familiarizați-vă bine cu echipamentul de fotografiere și nu conteniți niciodată să exersați.

terry donnelly sony alpha 9 jucător de rugbi făcând un salt prin aer și punând mingea jos pentru a marca un eseu

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 640

Obținerea unor imagini extraordinare

În timpul unui joc, caut mereu momentele esențiale, care să spună într-adevăr o poveste și să transforme fotografiile în imagini demne de paginile ziarelor. De exemplu, atunci când fotografiez meciuri de rugbi, caut să surprind eseuri acrobatice, celebrări pline de emoție, placaje energice. Toate aceste fotografii se potrivesc perfect atât pe rețelele de socializare, cât și în ziarele naționale.

Pentru a putea obține acele imagini senzaționale, trebuie să te afli în poziția corectă. Acest lucru depinde în mare măsură de restricțiile stadionului, dar și de interesele particulare pentru un club sau un jucător. De exemplu, dacă există un jucător care își face cea de-a 100-a apariție sau este probabil să atingă un reper important în timpul unui meci, mă asigur că acord o atenție deosebită poziției și unghiului din care fotografiez, pentru a avea cele mai mari șanse de a obține fotografia ideală a acelui jucător.

terry donnelly sony alpha 9 doi coechipieri plachează din direcții opuse un jucător de rugby în încercarea sa de a marca un eseu

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 640

Folosirea echipamentului potrivit

De regulă, folosesc aparatele α9 și α7R III. α9 este camera la care apelez cel mai des, în combinație cu obiectivele G Master FE 400 f/2.8 și G Master FE 70-200 f/2.8 pentru a surprinde acțiunile rapide.

Folosesc aparatul α7R III pentru fotografii cu unghi larg, cu obiectivul G Master FE 16-35 f/2.8 sau G Master FE 24-70mm f/2.8, în funcție de stadionul pe care-l fotografiez și de tipul de fotografii pe care vreau să le obțin. Uneori, folosesc aparatul α7R III și pentru a fotografia de la distanță, poziționându-l în spatele buturilor sau al liniei de fund, pregătit pentru a surprinde o acțiune cheie.

Cu aceste obiective sunt pregătit să surprind toată acțiunea, indiferent unde sunt poziționat.

terry donnelly sony alpha 9 jucător de rugby alergând cu mingea cu o privire hotărâtă

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Folosirea setărilor potrivite

Întotdeauna fotografiez folosind expunerea manuală. Realizez o citire a expunerii folosind iarba de la centrul terenului înainte de începerea unui meci, apoi blochez expunerea la această valoare, astfel că toate imaginile mele au o expunere constantă pe tot parcursul jocului.

Când fotografiezi un sport cu un ritm atât de rapid, modul de focalizare continuă este foarte util și mă ajuta să obțin imaginile clare de care am nevoie. În plus, folosesc butonul „înapoi” pentru focalizare, focalizarea fiind dezactivată pe butonul obturatorului. Acest lucru înseamnă că acest buton doar declanșează obturatorul, iar un buton din spate, de obicei AE-L, activează focalizarea automată a camerei. Astfel, nu există nicio întârziere la declanșarea obturatorului când apăs butonul acestuia.

terry donnelly sony alpha 9 jucător de rugby alergând cu mingea

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

În cele din urmă, urmăriți să fotografiați la 20 cps atunci când vă concentrați asupra acțiunii. Pentru mine, acest lucru înseamnă că am mult mai multe ocazii să surprind fotografia perfectă într-un moment cheie. Esențial este să prinzi mingea în imagine. Dacă ratez, momentul nu se repetă, iar toate celelalte eforturi ale mele vor fi fost în zadar.

Produse prezentate
ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL400F28GM
GM OSS de FE 400 mm, F2,8

SEL400F28GM

Articole corelate
Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

Marea Britanie

„Deși realizez diverse genuri de fotografii, descopăr o îmbinare a aptitudinilor între acestea, ceea ce face ca lucrările mele să fie mai puternice. Mi-au plăcut dintotdeauna diverse genuri de fotografii și sunt ferm convins că trebuie să fotografiem ceea ce ne place cel mai mult, deoarece astfel progresăm.”

Vizualizare profil


x