Cum fotografiez
Fotografierea luminilor nordului

Ole Salomonsen


În ce mă privește, nimic nu se compară cu urmărirea și imortalizarea unei aurore într-o noapte adâncă și friguroasă de iarnă în regiunea arctică. Luminile nordului sunt foarte imprevizibile, ceea ce face ca „vânătoarea” și așteptarea să fie la fel de interesante. Atât de multe trebuie să se întâmple pentru o imagine bună, iar apoi, la fel de rapid cum apar, pot să și dispară. Nicio auroră nu seamănă cu alta, așa că, atunci când se anunță o prognoză bună pentru aurore, mă bucur că în acea zi voi avea parte de o bună expunere.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/2.8, ISO 2500

Ce merită fotografiat și unde

Fotografierea aurorelor intră în două categorii foto: fotografia de peisaj și astrofotografia. La fel ca în cazul oricărei fotografii de peisaj, un peisaj cu aurore trebuie să aibă prim planul și fundalul atrăgătoare. Povestea trebuie să privească locația și dramatismul cerului iluminat.

Tind să caut munți pentru un fundal impresionant și un lac sau un râu pentru un prim plan interesant. Aceasta vă oferă și posibilitatea de a surprinde reflexia aurorei în apă, motiv pentru care nu aveți întotdeauna nevoie de o auroră puternică pentru a realiza imagini extraordinare.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III | 6s @ f/2.8, ISO 3200

Expunerea instantaneului

Ca la orice tip de fotografie, setările expunerii pentru a surprinde luminile nordului depind de situația exactă.

Dacă aurorele sunt slabe, trebuie să utilizați un timp de expunere mai lung pentru a le face mai vizibile, dar se recomandă utilizarea unui obiectiv cu diafragmă de f/2,8 sau mai mare, care îmi permite să surprind cât mai multă lumină. Pentru a imortaliza întreaga scenă, de obicei folosesc obiective superangulare, fie Sony FE de 16-35 mm la f/2,8 GM, fie noul FE de 12-24 mm la f/2,8 GM.

Deoarece scenele pot părea foarte slabe la început, este important să fiți atenți la setările expunerii și să dați dovadă de flexibilitate. Dacă aurorele sunt puternice, fotografiez cu un timp de expunere cât mai redus posibil. Aceasta imortalizează acțiunea din aurore, făcând razele mai vizibile, și nu supa verde spălăcită pe care o vedem deseori în imaginile cu expunere lungă.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/2.8, ISO 3200

Aceasta înseamnă că trebuie să setați sensibilitatea aparatului foto la un nivel superior. Din fericire, cu aparatele foto seria Sony Alpha 7R, pot ridica sensibilitatea ISO cât de mult doresc, știind că nivelul de zgomot va fi menținut la minimum și că voi putea vedea detaliile din zonele întunecate.


Focalizarea

La fotografierea aurorelor, de cele mai multe ori trebuie să menții focalizarea asupra stelelor. Să faci acest lucru într-o noapte adâncă și friguroasă de iarnă poate fi o provocare pentru un DSLR obișnuit. Totuși, pe aparatele foto Sony pot folosi funcția încorporată Evidențiere zone focalizate, care evidențiază zonele focalizate. Am activată și funcția Asistență la focalizare manuală, prin care aparatul foto face zoom automat în imagine când rotesc inelul de focalizare al obiectivului. Aceasta mă ajută să găsesc mai ușor stelele și să le focalizez.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM2

© Ole Salomonsen | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/2.8, ISO 3200

Un lucru care trebuie reținut când folosiți o diafragmă mare, cum ar fi f/2,8, este că elementele din prim plan nu vor fi foarte clare dacă focalizați asupra stelelor. Ca regulă generală, când folosești un obiectiv în unghi larg de 16 mm la f/2,8 pe un aparat foto tip cadru întreg, surprinzi elementele de prim plan aflate la 3-4 metri în fața aparatului acceptabil de clar, chiar și atunci când focalizezi asupra stelelor. Dar dacă dorești ca prim planul să fie extrem de clar, s-ar putea să fie necesare mai multe imagini, focalizate în diverse puncte și combinate apoi cu Focalizare combinată.

ole-salomonsen-sony-alpha-7R

© Ole Salomonsen | Sony α7R | 3.2s @ f/2.8, ISO 2500

Nu uitați; nu voi dețineți controlul, ci aurorele, în special când se deplasează rapid. Setați o durată de expunere scurtă, sub o secundă dacă se poate, și nu vă temeți să creșteți sensibilitatea ISO. 

Fiți pregătiți pentru tot ce întâlniți în mediu. Am fotografiat aurore cu kitul Alpha la temperaturi de -35 °C fără probleme, dar, ca în cazul tuturor dispozitivelor electronice, poate fi o provocare pentru baterii la aceste temperaturi. Le pun mereu în buzunarele interioare ale hainei pentru a le încălzi, astfel încât să aibă o autonomie mai ridicată. De asemenea, la temperaturi extrem de joase, și ecranul LCD poate fi afectat, așa că pun un articol de îmbrăcăminte peste aparatul foto pentru a-l încălzi puțin în timp ce aștept momentul perfect.

Însă ce trebuie să rețineți este să lăsați prim planul să vă conducă în cadru, spre acel munte epic din fundal, cu acele aurore uimitoare peste munte, iar dacă aveți noroc sau planificați totul bine, veți surprinde aurorele reflectate în râul din prim plan.

Produse prezentate
α7R III
α7R III

ILCE-7RM3

α7R II
α7R II

ILCE-7RM2

FE 12-24mm f/4 G
FE 12-24mm f/4 G

SEL1224G

FE 16-35mm f/2.8 GM
FE 16-35mm f/2.8 GM

SEL1635GM

16-35 mm la f/2,8 ZA SSM II
Vario-Sonnar T* de 16-35 mm la F2,8 ZA SSM II

SAL1635Z2

Articole corelate
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Norvegia

Pentru mine, fotografierea se axează pe vânarea luminii arctice.

Vizualizare profil


x