Am iubit natura încă din copilărie, dar abia când am început să studiez biologia la universitate am început să fotografiez fauna sălbatică. După absolvire, am decis să devin fotograf profesionist și am călătorit spre Ecuador, unde am petrecut trei ani creând primele proiecte de fotografie. De-a lungul anilor am fotografiat diferite specii, dar actualmente sunt concentrat asupra insectelor.
Aflarea informațiilor despre subiect
Insectele sunt peste tot, deci sunt subiecte excelente pentru fotografii. Le puteți găsi în grădină, pe stradă, într-un parc și chiar în casă. Înainte de a începe să le fotografiați, acordați-vă timp pentru a citi despre ele, astfel încât să aflați despre activitățile lor zilnice și să vă faceți o idee despre când, unde și cum să le găsiți. Experiența de fotografiere este una distractivă, trebuie doar să fiți foarte atenți la detalii.
Insectele se comportă în moduri diferite, așa că va trebui să utilizați diferite tehnici pentru a le fotografia. De exemplu, poza cu libelula a fost realizată dimineața devreme, când temperatura era scăzută, iar insecta era relaxată. Folosind un trepied și obiectivul Macro FE de 50 mm la f/2,8 am reușit să mă apropii foarte mult fără ca aceasta să se miște. Odată ce soarele a răsărit, libelulele se încălzesc și încep să zboare, așa că este aproape imposibil să obțineți un prim-plan, motiv pentru care este important să cunoaștem aceste mici detalii. Nu aveți nevoie decât de niște cunoștințe, de ceva antrenament și de un pic de noroc, desigur.
Munca pe teren
Nu există nicio zi sau noapte obișnuită de fotografiere. Totul depinde de animalul pe care vreți să îl surprindeți. Insectele tind să fie mai ușor de fotografiat, deoarece sunt mai multe, în comparație cu mamiferele, astfel încât aveți multe șanse mai mari de a surprinde anumite comportamente.
Cu ocazia recentului meu proiect axat pe viața insectelor, am luat aparatele Sony α7R III și α7R IV și obiectivele corespunzătoare în pădurea tropicală. De regulă fotografiez noaptea. Dorm doar vreo trei ore, iar cea mai mare parte a nopții o petrec fotografiind. Mă entuziasmează gândul că în apropiere sunt atât de multe creaturi diferite, încât simt că pierd timpul dacă adorm.”
Locațiile proiectelor mele nu sunt întotdeauna extreme, dar au propriile provocări. De exemplu, imaginea de mai jos a fost realizată pentru ziarul Dominical din Spania despre viespea-gigant asiatică, o insectă care a cauzat mai multe probleme, fiind responsabilă inclusiv de uciderea a mii de albine autohtone folosite pentru miere. Unul dintre fermieri luase problema în propriile mâini și construise garduri electrice în apropierea stupilor pentru a ucide viespile și pentru a-și salva albinele. A trebuit să fotografiez sistemul în costum de apicultor, încercând să mă feresc de firele electrice, ceea ce era imposibil. M-am electrocutat de mai multe ori, dar am trecut peste durere pentru a obține fotografia perfectă.
Fotografierea pe timp de noapte și de zi
Noaptea călătoresc fără multe echipamente. De obicei, iau cu mine aparatul Sony α7R IV și poate α7R III, pe care îl folosesc ca rezervă, împreună cu obiectivele macro cu FE de 50 mm la f/2,8 și FE de 90 mm. Mai iau cu mine un bliț pentru a lumina insectele. Deoarece am control complet asupra puterii blițului, mi-am setat aparatul complet manual pentru a obține expunerea pe care o doresc. Am setat obturatorul la viteza maximă de 1/250 sec. pe care o pot folosi cu blițul, apoi selectez diafragma și puterea blițului și fac reglaje după caz. După ce termin de făcut setările, de cele mai multe ori le pot menține neschimbate pentru o noapte întreagă de fotografiere.
Pe timp de zi, fotografiez de obicei mamifere sau păsări și este crucial să fiu pregătit. Există mai multe șanse ca animalele să vă depisteze și să se îndepărteze, spre deosebire de insecte. Totuși, am cu mine și obiectivul macro de 90 mm la F/2,8, astfel încât să pot schimba obiectivele dacă se întâmplă să observ un subiect mai mic pe care vreau să-l fotografiez.
Deoarece ziua este mai multă lumină, pot să pun α7R IV în modul prioritate de diafragmă, astfel încât să pot seta sensibilitatea ISO adecvată fără să-mi fac griji cu privire la viteza obturatorului. În ceea ce privește focalizarea, folosesc funcția de urmărire a focalizării în timp real, care funcționează perfect. Când combini această funcție cu senzorul de 61 de megapixeli și cu rata de fotografiere de 10 cps a camerei α7R IV, este cu adevărat cea mai bună cameră de pe piață pentru fotografierea animalelor sălbatice.
Crearea contextului
Pentru mine, o imagine ideală cu animale sălbatice este atunci când fotografia te face să simți ceva – trebuie să existe un răspuns. Nu este vorba doar despre a surprinde momentul. La fel ca în cazul oricărui alt tip de fotografie, trebuie să ai o compoziție bună și lumină adecvată, dar o combinație de factori este cea care creează o imagine extraordinară cu animale sălbatice.
Având în vedere că proiectele mele implică adesea relația unui animal cu oamenii, includ destul de des persoane în imaginile mele pentru a crea o poveste completă. Vreau să arăt cum privesc eu conservarea și să cresc nivelul de conștientizare cu privire la lumea insectelor, care face obiectul proiectului meu actual. Cu aceste imagini vreau să creez o conștientizare a comportamentului uman și animal și să construiesc o legătură între cele două. Vreau să arăt nu numai frumusețea insectelor, ci și relația noastră cu ele.
„Pentru a conserva, mai întâi trebuie să știm și să iubim ceea ce putem pierde, iar fotografia este un instrument util pentru a sensibiliza și a arăta ceea ce ne înconjoară. Cu ajutorul camerei mele încerc să prezint animalele în cea mai pură formă a lor, din punct de vedere biologic și în același timp, artistic”