Detaliul poveștii Alpha Universe
Detaliul poveștii Alpha Universe
Cum fotografiez
Peisaje extraordinare cu Michael Schaake 

Cel mai important aspect legat de fotografia de peisaj este că trebuie să ai răbdare și să te bucuri de timpul petrecut în peisaj. O mare parte din zi poate fi petrecută în drumeție și în așteptarea luminii, astfel că trebuie să te bucuri că te afli în natură.

michael schaake sony alpha 7RM3 peisaj acoperit de zăpadă, cu munți în depărtare, iluminați de o lumină roz

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planificarea și pregătirea

Când fotografiez un peisaj, doresc să-l iau pe privitor într-o călătorie și să-i arăt peisajele așa cum le-am văzut eu. Doresc să fie impresionat de scenă, așa cum am fost și eu când am realizat fotografia. Un mod de a face acest lucru este să caut cât mai puține informații despre locul respectiv. Dacă văd prea multe imagini de la alți fotografi, nu mai am senzația de uimire atunci când descopăr locul.

Explorarea scenei

Unele dintre cele mai atrăgătoare locații pot fi dificil de vizitat. Majoritatea imaginilor mele sunt realizate în țările nordice, astfel că merg destul de mult pe jos până la locație. Nu subestimez niciodată cât de solicitantă poate fi drumeția, astfel că un aparat foto ușor precum sunt toate cele din gama Sony Alpha este esențial pentru mine, deoarece îmi permite să explorez cu ușurință.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 cer de furtună deasupra munților și a mării, cu soarele vizibil la distanță

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Când sunt gata, mă plimb prin peisaj. Nu caut în mod deosebit o fotografie, dar, de obicei, ceva îmi captează atenția. Mă uit după câteva lucruri care trebuie să funcționeze într-o imagine, singure sau în combinație, cum ar fi direcția și calitatea luminii și modul în care se proiectează în peisaj, pe structurile interesante și pe liniile conducătoare. În ceea ce privește culoarea, orele dimineții și ale serii sunt, desigur, deosebit de interesante, astfel încât încerc să-mi programez ședințele foto la orele respective.

michael schaake sony alpha 7RM4 două grajduri cu acoperiș de paie, cu vedere la un golf natural al oceanului

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/13, ISO 250

Una dintre imaginile mele preferate a fost realizată într-un vechi sat care aparține comunității sami din Suedia. Este folosit doar pentru ceremonii, fiind nelocuit în restul timpului. Am dormit peste noapte în dubița mea și m-am trezit la ora 7 pentru a vedea cum va fi lumina. Era multă ceață în acea zi și atmosfera era incredibil de frumoasă. În retrospectivă, aș spune că a fost unul dintre cele mai liniștite și mai nemaipomenite locuri pe care le-am vizitat.

Am văzut linia curbată superbă a țărmului care ducea spre cabana de lemn. Lacul era liniștit în ceață, soarele dădea un echilibru superb pentru compoziția fotografiei. A trebuit să realizez acea fotografie. Am așteptat circa 10 minute până când soarele a ieșit din ceață și atunci momentul a fost propice ca să încep să fotografiez.

michael schaake sony alpha 7RM4 o cascadă mică trece peste faleză lângă ocean

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Configurarea aparatului foto

Folosesc diverse aparate foto Sony, în funcție de ceea ce fotografiez și de locul în care călătoresc. De la intervalul dinamic ridicat al senzorilor până la autonomia mare a bateriei și la rezoluția înaltă, există nenumărate motive pentru care îmi place să fotografiez cu aceste aparate.

michael schaake sony alpha 7RM4 un cer de furtună deasupra unei faleze ascuțite la țărmul oceanului

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Aparatul meu foto principal este Sony α7R IV, care îmi place datorită rezoluției de 61 de megapixeli. În plus, am modelele Sony α7R III, α9 și α6400. Pe lângă aceste aparate foto, am numeroase obiective, dar când fac drumeții, fiecare gram contează. Vreau să mă asigur că îmi conserv energia și călătoresc cu echipamente cu o greutate cât mai redusă, astfel că deseori iau cu mine doar α7R IV cu obiectivul FE de 16-35 mm f/4 ZA OSS.

Dacă merg în drumeție câteva zile, uneori pun în geantă și obiectivul FE de 24-105 mm f/4 G OSS, ceea ce îmi dă flexibilitatea de a surprinde detaliile din peisaj.

michael schaake sony alpha 7RM4 un rând de arbori la orizont într-un peisaj înzăpezit

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5,6, ISO 250

Când vine vorba despre expunerea imaginii, tind să fotografiez mult în modul Prioritate diafragmă și cu sensibilitatea setată la ISO automat, cu viteză minimă a obturatorului. Deseori, fotografiez în modul de expunere manuală, în funcție de cum măsoară scena aparatul foto. Având acest lucru în minte, folosesc deseori măsurarea în matrice pentru a analiza întreaga scenă sau măsor zonele strălucitoare pentru a mă asigura că păstrez cât mai multe detalii ale acestora.

 

Culoarea și fotografiile în format RAW

Întotdeauna fotografiez în format RAW. Astfel, pot să surprind cea mai mare cantitate de detalii, ceea ce îmi oferă mai multă libertate în etapa de editare.

Acest lucru înseamnă că imaginea inițială este unidimensională când începe editarea. Un sfat pe care îl am în cazul în care fotografiați în formatul RAW este să utilizați setarea Stil creativ natural a aparatului foto. Editați stilul setând contrastul și culoarea la minimum. Când priviți prin vizor, vedeți o imagine monotonă, apropiată de cea pe care o veți obține în formatul RAW. Poate că nu arată cel mai bine, dar vă va permite să vedeți mult mai multe detalii în zonele strălucitoare și în umbre, astfel încât să puteți vedea cu ce informații va trebui să lucrați în fișierul RAW.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 un rând de conifere într-un peisaj plin de zăpadă la apus

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

Când editez fișierele RAW, scopul meu este de a recrea scena din memorie. Deși mă pot juca cu contrastul pentru a evoca o atmosferă, încerc să păstrez culoarea naturală și cât mai aproape posibil de ceea ce îmi amintesc. Așa doresc să îmi vadă lumea imaginile.

 

Produse prezentate
ILCE-7RM4
Cameră Full Frame α7R IV, cu obiectiv de 35 mm și rezoluție de 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

SEL1635Z
Obiectiv Vario-Tessar® T* FE F4 ZA OSS de 16 - 35 mm

SEL1635Z

SEL24105G
FE de 24-105 mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Articole corelate
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Germania

„Să trăiești momentul și să vezi frumusețea incredibilă a naturii poate fi o experiență plină de inspirație și profund personală. Prin împărtășirea imaginilor mele, sper ca și alți oameni să mă însoțească în această călătorie.”

Vizualizare profil


x