Detaliul poveștii Alpha Universe
În aer și la sol

Uros Podlogar

„Provin din Slovenia, care este o țară destul de mică, iar elicopterele nu se găsesc la tot pasul. Când eram mai tânăr, elicopterele mă intrigau și dintotdeauna mi-am dorit să lucrez cu ele.” 

Câțiva ani mai târziu, dorința lui Podlogar a devenit realitate, el reușind să combine fotografia cu dragostea sa pentru elicoptere.

uros podlogar sony alpha 7RM3 două elicoptere zburând aproape de plajă cu munți în fundal

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/50s @ f/11, ISO 50

Cunoscut pentru fotografiile sale de aventură în care surprinde oameni practicând sporturi extreme în locații extreme, Uros încorporează aceeași filozofie în imaginile sale aeriene cu elicoptere.

„Peisajul este unul dintre cele mai importante elemente din fotografiile mele. El reprezintă fundalul pentru imaginea elicopterului”, explică el. „Este realmente important să găsesc ceva unic, formidabil în fundal, deoarece în acest fel fotografiile pot ieși în evidență”. Uros crede că, fără peisaj, fotografiile nu transmit nimic.

uros podlogar son alpha 9 un elicopter negru zburând printre piscurile munților himalaya din nepal

© Uros Podlogar | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/14, ISO 50

Când Uros spune „peisaj uimitor”, nu exagerează cu nimic. Colaborarea sa cu Bell Helicopters l-a purtat în unele dintre cele mai reprezentative locuri de pe planetă. „Unul dintre cele mai mari proiecte ale mele a fost în Nepal, unde am zburat în jurul Muntelui Everest. De asemenea, am zburat în jurul Muntelui Fuji în Japonia, iar în Africa de Sud am zburat peste turmele de zebre. „Cea mai recentă călătorie a lui Uros l-a condus în uimitorul peisaj de coastă din Vietnam.

Fiecare locație fiind foarte diferită, pentru fiecare proiect munca de planificare este extensivă. Se cercetează peisajul, astfel încât Uros să știe cu exactitate unde trebuie să se afle atât el, cât și elicopterele pentru a putea obține cea mai bună fotografie. Și, la fel ca pentru orice altă imagine de peisaj, ora din zi și poziția soarelui sunt cruciale, „lumina este extrem de importantă, chiar determinantă pentru fotografie”, spune el entuziasmat.

uros podlogar sony alpha 7RM3 două elicoptere zburând aproape de plajă cu munții din vietnam în spate

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/9.0, ISO 50

După cum vă puteți imagina, să zbori cu elicopterul nu este tocmai cea mai ieftină activitate, așa că este esențial ca totul să fie precis și rapid. Uros spune că există două stiluri diferite ale fotografierii din elicopter: fotografierea aer-aer, dintr-un alt elicopter, și fotografierea la nivelul solului. „Uneori, elicopterul mă lasă într-un loc spectaculos, unde pot obține fotografiile, apoi decolează din nou. Dar de cele mai multe ori fotografiez dintr-un alt elicopter”, spune el.

uros podlogar sony alpha 7RM3 un elicopter zboară deasupra mării cu bărci pe oceanul îndepărtat

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/8.0, ISO 50

Aceste imagini „aer-aer” sunt cele care diferențiază imaginile din elicopter ale lui Uros, în care privește spre o pânză goală dominată de un cer albastru, de imaginile realizate de la sol. Cu toate acestea, fără pământ sub picioare, trebuie să faci față complexității suplimentare a fotografierii unui obiect în mișcare dintr-un obiect în mișcare, dar și provocării vibrațiilor de la motoarele care propulsează elicopterul.

„Nu ai foarte mult timp la dispoziție, așa că trebuie să fii destul de încrezător. Aici nu există a doua șansă”, spune Uros. El continuă: „Mă bazez pe stabilizarea imaginii pe care o oferă Sony α7R III și, grație autonomiei mari a bateriei, nu pierd niciodată timpul schimbând bateriile în timpul zborului. Am nevoie de echipament pe care mă pot baza.”

De obicei, atunci când fotografiați un subiect în mișcare, trebuie să folosiți cea mai rapidă viteză posibilă a obturatorului pentru ca subiectul să nu apară estompat. Cu toate acestea, atunci când fotografiați un elicopter, această tehnică poate îngheța elicele elicopterului, iar astfel pare că elicopterul plutește pur și simplu pe cer. Așadar, Uros trebuie să găsească o viteză a obturatorului care să înghețe zborul elicopterului, permițând în același timp o ușoară estompare a elicelor. Această senzație de mișcare este cea care dă viață imaginilor.

uros podlogar sony alpha 7RM3 fotografie cu unghi larg cu 2 piloți în cabina unui elicopter

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/100s @ f/5.6, ISO 160

Nu doar fotografiile realizate din exteriorul cabinei reflectă peisajele incredibile. De obicei, Uros folosește obiectivul Sony GM de 24-70 mm, f/2,8 sau GM 70-200 mm, f/2,8 pentru a fotografia elicoptere, însă un as din mâneca sa este obiectivul Sony G cu FE 12-24 mm, f/4.

Uros poate folosi acest obiectiv superangular pentru a fotografia din interiorul cabinei elicopterului, ilustrând numărul mare de comenzi necesare pentru a pilota un elicopter, dar, mai important, arătând peisajele incredibile prin geamul elicopterului, exact cum le-ar vedea un pilot. Acest lucru creează fotografii care oferă privitorilor sentimentul că se află chiar acolo și, de asemenea, ajută la sublinierea purității peisajelor incredibile pe lângă care trec aceste elicoptere.

Faptul că poate să-și îndeplinească visul de a zbura și de a lucra cu elicopterele nu este ceva ce i-a venit de-a gata lui Uros. „Sunt foarte mândru că lucrez în aviație”, spune el. „La fiecare proiect învăț ceva nou, ceva ce folosesc apoi în următorul proiect, deci nu încetez niciodată să devin mai bun”.

Produse prezentate
ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

Articole corelate
Uroš Podlogar
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Slovenia

„Nu este o slujbă. Este o pasiune, chiar o dragoste. Găsește lucrul care te ține în viață și care-ți face inima să tresalte. Iar apoi urmează-l cu toată pasiunea.”

Vizualizare profil


x