Peisaje de artă fină

İlhan Eroğlu

Nu este surprinzător faptul că imaginile fotografului turc Ilhan Eroglu se aseamănă marilor picturi clasice, având în vedere experiența sa în domeniul artelor fine. Perspective dinamice, lumini dramatice și culori bogate, toate contribuie la transformarea lumii noastre în ceva cu totul aparte.

Pentru Ilhan, combinarea pasiunilor sale l-a condus spre o carieră în fotografie și tot aceste pasiuni îl ajută să captureze astfel de imagini uluitoare.

ilhan eroglu sony alpha 7R III bărbat stând singur pe o stâncă privind peste un lac cu apă nemișcată cu munți în depărtare

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/160s @ f/6.3, ISO 100

Dragostea sa pentru aventură și descoperirea de noi locuri l-a condus pe Ilhan în întreaga lume, permițându-i să creeze un set unic de fotografii care acoperă toate colțurile lumii. De la căldura năucitoare și dunele de nisip din deșertul Sahara, până la vârfurile de munte înzăpezite din Chile, Ilhan surprinde peisaje de necrezut în stilul său unic.

Totuși, dintre toate locurile din lume pe care le-a vizitat Ilhan, cel care iese cel mai mult în evidență pentru el este Muntele Bromo din Indonezia.

Era ca și când aș fi pășit într-o altă lume. Urcam spre crater, vedeam cum se ridică fumul din gura vulcanului, era pur și simplu un moment plin de magie.”

ilhan eroglu sony alpha 7R mont st michel prin pâclă, cu păsări zburând pe deasupra

© Ilhan Eroglu | Sony α7R + FE 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | 1/160s @ f/4.5, ISO 100

Însă nu toate călătoriile lui Ilhan îl poartă pe acesta departe de Turcia sa natală. Multe dintre cele mai îndrăgite imagini ale sale sunt realizate mult mai aproape de casă, în locuri turistice populare din Europa, de la străzile sub formă de canale din Veneția până la magicul Mont Saint Michel, până la câmpurile infinite de lavandă din Provence.

Factorii care fac ca imaginile lui Ilhan să iasă în evidență și aibă un stil atât de distinct îl reprezintă talentul său de pictor, care îi permite să observe imediat o compoziție clasică, și, desigur, culorile și lumina.

ilhan eroglu sony alpha 7R III munte uluitor cu pâclă la bază reflectat într-un bazin cu apă nemișcată

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/16, ISO 100

Este posibil ca pasiunea pentru artă să fi stat la baza carierei în fotografie a lui Ilhan, însă, precum alți fotografi de peisaj, el are în continuare nevoie de Mama Natură și de foarte multă răbdare pentru a se asigura că lumina este perfectă pentru scenă.

„Condițiile meteo sunt foarte importante, însă pentru mine nu contează dacă scena este ploioasă, însorită, dacă ninge sau dacă este înnorat. Niciuna dintre aceste condiții nu prezintă avantaje sau dezavantaje, ci pur și simplu îți oferă o varietate de moduri de a realiza fotografia perfectă, însă este esențial să știi cum să capturezi această fotografie. ”

„Pentru un fotograf de peisaj”, continuă el, „lumina este cea care face diferența. Ador puterea luminii naturale, care poate transforma complet o locație. Momentul meu preferat este toamna, după o noapte ploioasă. Dimineața următoare, nuanța aurie de la răsărit este de neratat.”

ilhan eroglu sony alpha 7R III cai sălbatici alergând prin mare și soarele apunând în spatele lor

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Converter | 1/1000s @ f/7.1, ISO 640

Deși fotografiile sale s-ar putea să nu fie aidoma imaginilor cu peisaje mai convenționale prin prisma luminii și a culorilor, filosofia lui Ilhan în ceea ce privește momentul ideal pentru realizarea imaginilor este mai mult sau mai puțin aceeași cu a altor fotografi din branșă.

„Nu-mi place să fotografiez în toiul zilei, când soarele este sus pe cer și lumina este foarte intensă. Prefer să fac fotografii la răsărit și la apus, când lumina este moale și plină de culoare.”

În călătoriile sale, Ilhan este însoțit de aparatul său Sony α7R III. „Pentru mine, în calitate de fotograf de peisaj, α7R III este aparatul ideal” explică el. „Cei 42,4 megapixeli asigură o rezoluție incredibilă, iar mie îmi oferă exact ce am nevoie pentru a captura detaliile complexe ale scenei din fața mea.”

ilhan eroglu sony alpha 7R II cabană pitorească într-un peisaj muntos cu nori dramatici

© Ilhan Eroglu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Intervalul dinamic al aparatului α7R III joacă și el un rol important în activitatea lui Ilhan, permițându-i să captureze fiecare detaliu al luminii și întreaga gamă de culori, fără a compromite calitatea imaginii finale.

„Când fotografiez la răsărit sau la apus”, explică Ilhan, „folosesc setările de optimizare a intervalului dinamic ale aparatului. Acestea îmi dau posibilitatea să obțin cât mai multe detalii din zonele evidențiate și din umbre. Dacă lumina naturală este deosebit de puternică, voi folosi în plus un filtru granulat de densitate neutră, cu puterea de 0,6, pentru a mai reduce puțin din luminozitate și pentru a realiza un peisaj mai uniform.”

ilhan eroglu sony alpha 7R III munți acoperiți de nori dominând o vale plină de pâclă

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 100

Când vine vorba despre obiective, Ilhan folosește în cea mai mare parte trei obiective de zoom G Master: FE 16-35 mm f/2,8, FE 24-70 mm f/2,8 și FE 70-200 mm f/2,8. Aceste trei obiective îi oferă toate distanțele focale între 16 mm și 200 mm, ceea ce înseamnă că poate fotografia orice, de la imagini cu unghi panoramic, cu obiecte în prim-plan, până la imagini cu teleobiectiv, în care surprinde munți și castele înconjurate de ceața și pâcla dimineții.

Deși a călătorit foarte mult, Ilhan nu a terminat de explorat, având planificate multe alte călătorii și aventuri incitante. Are de gând să viziteze Japonia pentru a vedea și a fotografia faimoasele flori de cireș. „Nu este pentru prima dată când vizitez Japonia, însă mă încântă ideea de a descoperi mai mult din cultura și natura acestei țări. În mod special, abia aștept să fotografiez incredibilele culori din sezonul în care înfloresc pomii Sakura”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate
ILCE-7R
Cameră foto α7R cu montură E şi senzor Full Frame
SAL14TC
Teleconvertor 1,4x
SEL1224G
FE 12-24mm F4 G
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS
SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM
SAL70400G2
G SSM II F4-5,6 de 70-400 mm
İlhan Eroğlu
Alpha Universe

İlhan Eroğlu

Turcia

Pentru mine, lumea este o uriașă pânză. În fiecare țară pe care o vizitez, pictez propriile mele tablouri prin fotografiile pe care le realizez.

Vizualizare profil


x