Descoperirea propriilor limite

Marek Arcimowicz

„Nu am inventat eu numele de fotograf specializat în proiecte extreme”, râde Marek Arcimowicz, „ci numele m-a găsit pe mine. I se datorează directorului de marketing de la Alpinus, o companie de îmbrăcăminte de exterior cu care colaboram, și a prins”.

A prins deoarece descrierea este perfectă. În lucrările lui Marek puteți observa că s-a aventurat, dacă nu în toate, în majoritatea celor mai ostile medii din lume.

„Am început prin a face fotografii în locuri și în condiții în care majoritatea oamenilor nu ar putea sau nu ar vrea s-o facă”, explică el. „Cum ar fi fotografierea în deșertul Gobi iarna, la -20 de grade. Este dificil atât pentru tine, cât și pentru echipament”.

marek arcimowicz sony alpha 6500 cai în depărtare, traversând deșertul într-o oază de lumină

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/800s @ f/11, ISO 400

În aceste locuri dificile, a descoperit cele mai captivante subiecte. „Cele mai interesante lucruri se găsesc la extreme”, explică el, „mijlocul nu este atât de fascinant. Dacă vrei să faci fotografii care să miște oamenii, trebuie să faci lucrurile care te mișcă, lucrurile care îți mângâie sufletul”.

marek arcimowicz sony alpha 6500 loc de campare la poalele unui munte

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 18-55mm f/3.5-5.6 | 1/200s @ f/13, ISO 800

Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat a fost în Venezuela, într-o expediție de cucerire a unui vârf neexplorat din junglă, Tramen Tepui. „Era un munte”, explică Marek, „care nu exista pe hărți – nici NASA nu a reușit să-l fotografieze din spațiu deoarece era foarte noros și umed, atât de dificile au fost condițiile. Dar a meritat, deoarece am ajuns în vârf, am ajutat la cartografierea sa și am descoperit trei noi specii de fluturi și una de broaște pe parcurs! Este dificil să găsești astfel de locuri”, continuă el, „iar aceasta este o adevărată plăcere”.

Când a început, spune Marek, nici nu visa la dimensiunile și la calitatea aparatelor foto Sony pe care le folosește acum. A urcat pe Ama Dablam în Munții Himalaya cu un aparat foto 6x7, obiective și trepied, toate cântărind 15 kg. El explică faptul că astăzi, cu aparatul său α7R II, „este o revelație. Obțin aceeași calitate sau chiar mai bună decât diapozitivele medii de 6x7, cu un echipament de doar 2 kg"

marek arcimowicz sony alpha 7RII loc de campare pe munte noaptea, cu un cer înstelat vizibil

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 25s @ f/4.5, ISO 12,800

Bagajul făcut în mod inteligent pentru expediții precum cea a lui Marek este vital, deoarece o mare parte a expediției constă în mersul pe jos sau în cățărare, iar epuizarea nu trebuie să fie un impediment în calea realizării imaginilor sau să pună în pericol siguranța participanților.

Este vorba despre echilibru, spune el, și presupune cunoașterea propriului corp: „Pe vremuri eram într-o formă fizică mult mai bună! Astfel că un bagaj de 20 kg nu reprezenta o problemă atât de mare. Acum am aproape 50 de ani și nu mai am aceeași forță, dar am în schimb obiectivele și aparatele foto perfecte: rezistente, impermeabile și cu greutate redusă. Iau cu mine corpul unui aparat foto Alpha și două sau trei obiective și acestea îmi sunt suficiente”.

marek arcimowicz sony alpha 7RII lac înghețat în munți

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 1/1250s @ f/10, ISO 400

„Calitatea celor mai recenți senzori Sony este uimitoare și suntem răsfățați cu caracteristici precum viteza și precizia focalizării automate. Dar pentru mine este important întregul sistem; aparatele α7R II și III scot tot ceea ce este mai bun din aceste obiective extraordinare.”

Alături de aparatele sale α7R II și α6500, echipamentul său obișnuit este format din „un obiectiv FE de 16-35 mm f/4 ZA, FE de 70-200 mm f/4 G și un obiectiv de tipul FE de 35 mm f/1,4 ZA sau de 55 mm f/1,8 ZA. Dacă nu doresc să schimb obiectivele, fiind mai puțin vizibil ca fotograf, atunci aleg de obicei modelul de 35 mm, dar dacă proiectul vizează mai mult portrete, aș putea folosi modelul de 50 mm”.

marek arcimowicz sony alpha 6500 peisaj cu lac și munți acoperiți cu zăpadă la mare depărtare

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/160s @ f/11, ISO 250

Senzațiile tari pe care le simțiți prin imaginile extreme și din călătorii realizate de Marek s-au născut în urma restricțiilor cu care s-a confruntat în copilăria sa din spatele Cortinei de Fier, în Polonia epocii Războiului Rece. „Era aproape imposibil să scoți nasul afară din propria patrie, astfel că am visat la aventuri; munți, poli, deșerturi precum Sahara, Kalahari, Gobi… Când a fost în sfârșit posibil, pe când aveam 18 sau 19 ani, nu am avut de ales și am plecat. Mai întâi în Franța, în Spania, apoi Maroc, China, Tibet... Astăzi nu mai este atât de șocant, dar înainte să existe internetul pentru a face rezervări, era ca și cum ai pleca doar cu o busolă. O adevărată aventură”.

marek arcimowicz sony alpha 7RII copii cu fețele pictate cu noroi

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 55mm f/1.8 | 1/200s @ f/6.3, ISO 800

Acum, după ce tot mai mulți fotografi imortalizează aceleași subiecte, Marek caută alte proiecte extreme; noi senzații tari. „Cred”, explică el, „că tot ce am făcut pe atunci nu mai este atât de interesant. Acum poți să utilizezi o cameră de acțiune și să vezi atât de multe imagini uimitoare cu snowboarding, surf, schi, parașutism. Nu îmi place să mă amestec în mulțime, de aceea spun povești centrate mai mult pe oameni; despre ecologie și societățile aflate în schimbare. Ceea ce faci trebuie să te miște ca artist. În ultimii cinci ani, am făcut această tranziție și am realizat imagini foarte „dure” despre traficul de ființe umane, despre abuz și foamete, despre toate acele lucruri cu care ne confruntăm. Este un alt tip de proiecte extreme”.

Produse prezentate în acest articol
ILCE-6500
Cameră α6500 cu montură E APS-C premium
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate
ILCE-7RM3
Obiectiv Vario-Tessar® T* FE F4 ZA OSS de 16 - 35 mm
SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS
SEL55F18Z
Obiectiv Sonnar® T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1855
E F3,5-5,6 OSS de 18-55 mm
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Polonia

„Un călător adevărat nu are un plan fix și nici o anumită destinație - 老子 Lǎozi (Lao Tzu; 6th – 5th century BC)”

Vizualizare profil


x