Detaliul poveștii Alpha Universe
Lupta pentru paradis

Tomas Wüthrich

În Proiectul său intitulat Doomed Pardadise (Paradisul blestemat), Tomas Wüthrich i-a urmărit pe ultimii indigeni Penan nomazi din pădurea Borneo. Pentru el, nu a fost vorba doar despre realizarea fotografiilor, ci și despre inspirația pe care i-au dat-o oamenii alături de care a trăit și cu care a lucrat pe o perioadă de cinci ani. Iar la final a dat și ceva înapoi acestor oameni.

 

tomas wuthrich sony alpha 9 utilaj pentru construcții scoțând lemnul tăiat din pădure

© Tomas Wüthrich| Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/13.0, ISO 1600

Prima călătorie a lui Tomas în Borneo a fost în 2014, când a luat prima dată contact cu indigenii Penan și cu lupta lor contra exploatării pădurii tropicale, care a însemnat mult pentru Tomas. „Înainte erau nomazi”, explică el, „dar acum sunt nevoiți să rămână într-un loc și creeze ferme, fiindcă pădurea dispare rapid.”

Împins de îngrijorare și curiozitate, anul următor Tomas s-a întors pentru a începe un proiect adecvat. Un an s-a transformat în doi, excursiile s-au succedat, adunându-se 5 ani de muncă, în care a rămas alături de indigenii Penan chiar și o lună întreagă odată. A găsit un popor în tranziție, deschis spre noile tehnologii, dar străduindu-se să nu se îndepărteze de modul de viață semi-nomad.

„Nu vor drumuri”, explică Tomas, „și nu vor ca exploatatorii să le dărâme casele. Nu sunt ca populațiile izolate din Amazon. Dacă prind un mijloc de transport, merg într-un sat unde vând pene sau coarne și cumpără diverse lucruri. Refuză să renunțe, pentru că pădurea este supermarketul lor, ea le oferă tot ce au nevoie.”

tomas wuthrich sony alpha 9 indigen penan nomad stând într-o cabană în interiorul pădurii tropicale

© Tomas Wüthrich| Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/5.6, ISO 800

Un lucru de care Tomas și-a dat seama de-a lungul celor cinci ani ai săi a fost importanța timpului. „Nu puteți face un proiect de reportaj ca acesta în trei săptămâni”, spune el. „De aceea, am continuat să mă întorc. O dată timp de două săptămâni, apoi o lună și încă o lună... pentru a pătrunde cât mai adânc în această cultură.”

Opt vizite în total, ultima în 2019, l-au ajutat să câștige pe deplin încrederea locuitorilor Penan. „Acest nivel de integrare”, explică Tomas, „transformă imaginile romantice din pădure în ceva mai real, capabil să ilustreze întreaga viață a acestor oameni.”

tomas wuthrich sony alpha 9 copii penan nomazi jucându-se într-un râu

© Tomas Wüthrich| Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/9.0, ISO 1600

Deoarece fotografiază pentru perioade îndelungate, Tomas s-a bazat pe calitatea legendară a camerei Sony α9 și pe etanșeitatea acesteia împotriva intemperiilor. „Pădurea tropicală este un loc greu de fotografiat, cu siguranță”, își amintește el. „Este cald, umiditatea este foarte ridicată, te lupți cu condensul și tot timpul trebuie să traversezi râuri. Chiar nu este un loc ideal de făcut poze, decât dacă ai o cameră care este construită special pentru acest tip de mediu! Am luat cu mine două corpuri α9 și amândouă au funcționat perfect. Chiar și după ce am căzut într-un râu cu rucsacul și a trebuit să îmi usuc toate echipamentele la foc!”

În asemenea condiții izolate, pe Tomas îl interesa destul de mult și autonomia bateriei, dar și această preocupare a fost ștearsă de pe listă datorită performanței excelente a camerei α9, capabilă să realizeze mii de cadre cu o singură încărcare. Chiar și așa, Tomas a avut inițial la el 24 de baterii pentru fotografierea pe durata unei luni întregi, înainte de a descoperi o cale mai ușoară.

„Odată m-am întâlnit cu omul cât se poate de interesant în junglă”, explică Tomas. „Purta un rucsac acoperit cu panouri solare și trei maimuțe deasupra! Așadar, mi-am completat echipamentul cu energia solară. Dintr-o baterie solară încărcată complet puteam încărca trei baterii α9. Strategia a funcționat cât se poate de bine.”

tomas wuthrich sony alpha 9 perspectivă din interiorul pădurii tropicale

© Tomas Wüthrich | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 3200

Alte funcții ale camerei care l-au ajutat cu adevărat Tomas în proiectul său au fost performanța ISO excepțională și obturatorul silențios. „De când am început să lucrez cu α9”, spune el, „proiectele mele s-au îmbunătățit cu siguranță. Performanța ISO excepțională a fost cu adevărat importantă, deoarece nu mai există aproape nicio lumină după apusul soarelui, iar noaptea este foarte lungă. Dar filmarea la ISO6400 oferă fotografiilor aspectul unui film cu sensibilitate ridicată, dar nu denatureză deloc imaginea.”

De asemenea, grație obturatorului silențios, aparatul poate funcționa fără să deranjeze familia adoptivă. „Nu au nimic împotrivă”, spune el, „dar când nu aud sunetul, uită că ești acolo, ca și cum ai fi o muscă pe perete. Deci, pentru mine, este într-adevăr camera perfectă pentru reportaje.”

tomas wuthrich sony alpha 9 doi indigeni penan nomazi par să vâneze în pădurea tropicală

© Tomas Wüthrich | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/5.6, ISO 6400

„În cele din urmă, spune Tomas, „indigenii Penan mi-au oferit inspirație. Poate că acești oameni par exotici pentru noi, dar în realitate cu toții suntem în aceeași barcă, din punct de vedere ecologic, cu toții suntem conectați. Din această perspectivă, cred că este important ca oriunde mergem să încercăm să dăm ceva înapoi.”

Acest lucru a fost în cele din urmă cel care l-a determinat pe Tomas să creeze o carte bazată pe proiect. Pentru indigenii Penan, el a gravat textul într-un calcar perfect impermeabil, astfel încât să reziste condițiilor din pădure.

Care ar fi concluziile după terminarea proiectului, l-am întrebat pe Tomas? „Sper că am reușit să ajut și oamenii”, reflectă el. „Nu pot părăsi pădurea pe care încearcă să o protejeze, dar dacă pot duce povestea lor în lume, poate acest lucru îi va ajuta.

Produse prezentate
ILCE-9
Cameră Alpha 9 cu senzor CMOS suprapus Full Frame

ILCE-9

SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Articole corelate
Tomas Wüthrich
Alpha Universe

Tomas Wüthrich

Elveţia

Mai întâi trebuie să-mi creez imaginile în minte, pentru a le putea recunoaște apoi când apar brusc în jurul meu

Vizualizare profil


x