f/8 și Fii acolo

Samuel Aranda 

În prezent lucrând pentru New York Times în orașul său natal, Barcelona, Samuel Aranda este reflexiv atunci când discutăm. „Am citit undeva”, spune el, „că există două tipuri de fotografi: vânătorii și pescarii. Vânătorii caută ce au nevoie pentru povestea lor. Pescarii? Poate suntem mai leneși, mai haotici și uneori prindem pește bun, dar dacă marea nu este prielnică...”, dă din umeri, „nu prindem nimic”.

Nu se poate descrie atitudinea lui Samuel față de munca sa mai bine de atât; este un fotograf de presă care se bazează pe imersiune. Ca pescarul, mai degrabă decât ca vânătorul, preferă să interacționeze intim cu subiecții săi sau cu mediul său, nu să păstreze distanța. Câștigător al premiului World Press Photo of the Year (Cea mai bună fotografie de presă a anului) (alături de multe alte premii) și cu o carieră de 20 de ani, este clar că această abordare a dat roade. 

samuel aranda sony alpha 7RII petrecăreți la festivalul tomatina se relaxează în bălți pline de resturi de roșii
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 35 mm f/2,8 ZA | 1/1250 s f/5,0, ISO 800

Mai mult decât orice, interesul lui Samuel privește oamenii și poveștile lor, fericirea și problemele cu care se confruntă; fotografia este doar instrumentul pe care l-a descoperit pentru a comunica aceste lucruri. Născut într-un mediu politic, tatăl său fiind membru al partidului comunist, el spune că acasă a fost prezent mereu un spirit al activismului, care l-a încurajat să înceapă să fotografieze scene din cartierul său.

„Mereu se întâmpla ceva între poliție și cei care ocupau ilegal spațiul. Au început să-mi aresteze prietenii, așa că am început să fotografiez asta, apoi demonstrațiile și ciocnirile cu poliție.”

samuel aranda sony alpha 7RII protestatar se înfruntă cu un polițist în timpul tulburărilor din catalonia
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 85 mm f/1,8 GM | 1/125 s f/4,5, ISO 200

A devenit fotograf profesionist la vârsta de 19 ani, lucrând pentru ziare locale și naționale, înainte de a se muta la Ierusalim la vârsta de 21 de ani pentru a vedea cu ochii săi conflictul din regiune. De atunci, a urmărit la fața locului unele dintre cele mai importante evenimente din vremurile noastre, între care Primăvara arabă, războaiele din Irak și Yemen, precum și epidemia de Ebola din Sierra Leone. 

samuel aranda sony alpha 7RII busculadă a cailor sălbatici spanioli
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 85 mm f/1,8 GM | 1/800 s f/8,0, ISO 200

El crede că emoția este cea care face ca un fotograf de documentare să fie bun în meseria sa. „Am mereu nevoie de acest lucru. Indiferent ce aparat foto folosesc, indiferent dacă imaginea este sau nu focalizată, alb-negru sau color... trebuie să vezi fotografia și să simți ceva.” Aici îl ajută interacțiunea cu oamenii pe care îi urmărește. Este singurul lucru care se apropie de ideea unei formule pentru Samuel: „Trebuie să fiu alături de oameni. Precum în cazul Primăverii arabe din Yemen și Libia, erau tineri care doreau schimbare. M-au lăsat să dorm în casele lor și să merg în prima linie alături de ei - am avut o conexiune cu ei, iar acest lucru face mai ușoară relatarea poveștii".

samuel aranda sony alpha 7RII fermieri spanioli încercând să stăpânească niște cai sălbatici
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 35 mm f/2,8 ZA | 1/160 s f/7,1, ISO 50

„Dar există limite”, adaugă Samuel, „ca fotograf de documentare, trebuie să mă simt împăcat cu deciziile mele. Nu pun niciodată munca pe primul loc; dacă mă aflu într-o situație în care nu simt că ar trebui să realizez fotografia respectivă sau dacă persoana în cauză nu se simte în largul său, nu o fac”. El descrie misiunea sa de șase luni în care a urmărit un vânzător stradal african din Barcelona pentru New York Times. A fost povestea modului în care migranții sosesc în Europa și cum supraviețuiesc.

„L-am urmărit timp de câteva luni, apoi deodată m-a sunat și mi-a spus că nu vrea să fie publicată o fotografie, deoarece credea că se profită de pe urma lui. Pentru mine este păcat, din punct de vedere profesional, deoarece erau imagini puternice, dar nu am putut să-i ignor dorințele. Trebuie să îmi manifest respectul față de subiecții mei; este ca o înțelegere. Ei suferă și trec prin adevărate probleme.” 

Cei care fac contrariul, vânătorii, spune el, uită scopul activității pe care o fac și „își permit să devină mai importanți decât imaginile”.

samuel aranda sony alpha 7RII pescar senegalez își scoate barca din apă
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 35 mm f/2,8 ZA | 1/1000 s f/3,2, ISO 100

Expunerea la astfel de situații este un alt lucru de care este foarte conștient, alături de ce se întâmplă dacă devii prea implicat în poveste: „Trebuie să crezi în ceea ce faci, dar uneori trebuie să faci un pas în spate”. Samuel descrie cum s-a întâmplat aceasta după ce a urmărit la fața locului epidemia de Ebola din Sierra Leone, izbucnită în 2015. „Când s-a încheiat, n-am mai putut continua, eram atât de plin de emoții în urma lucrurilor pe care le văzusem. A trebuit să fac o pauză pentru a-mi goli mintea, deoarece a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut.” El continuă și explică emoțiile intense și extreme pe care le-a trăit; cum a văzut durerea oamenilor, dar și efectul pozitiv pe care îl poți avea ca fotojurnalist: „Am publicat un articol despre un spital fără resurse, unde mureau mulți pacienți și a ajuns pe prima pagină în New York Times; după trei zile, au sosit ajutoare și asistentele medicale ne-au sunat să ne mulțumească”.

samuel aranda sony alpha 7RII trandafir căzut pe trotuar în urma atentatului de la barcelona
© Samuel Aranda | Sony α7R II + 35 mm f/2,8 ZA | 1/80 s f/8,0, ISO 100

Recent, în timp ce urmărea la fața locului mișcarea de independență din Barcelona, Samuel a descoperit ce înseamnă să nu te poți detașa de subiect. „Majoritatea prietenilor mei erau implicați în mișcare și deasupra caselor noastre au patrulat elicoptere timp de mai multe luni. Au fost împușcați oameni și un prieten și-a pierdut un ochi. Iar eu alergam să fotografiez oameni bătuți de poliție, apoi fugeam înapoi sus pe scări pentru a le trimite la New York Times.”

A fost prima dată când a simțit că bariera a fost distrusă. El explică faptul că „nu exista o distanță de siguranță. După referendum, am mers cu mașina în satul meu și toți erau distruși. Poliția militară a pătruns cu forța în școală pentru a confisca urnele de vot și i-au bătut pe niște oameni pe care îi cunoșteam. A fost mai dificil în zonele rurale deoarece era prezentă poliția militară. Dar tocmai de aceea avem nevoie de oameni în prima linie care să spună aceste lucruri”.

ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate
SEL85F18
FE 85mm F1.8
SEL35F28Z
Obiectiv Sonnar® T* FE 35 mm F2,8 ZA


x