Profunzime în umbre

José M. Mercado

Indiferent dacă este vorba despre un proiect personal sau de fotografierea pentru un editorial, marea pasiune a lui José M. Mercado este fotografierea oamenilor. „Nu îmi pot imagina fotografiile fără oameni, ei sunt principalul motiv al întregii mele opere”, ne spune acesta.

Modul în care José realizează iluminarea portretelor sale este esențial pentru imaginile pe care le face și nu este ceva ce se stabilește pe loc; pentru a dezvălui povestea și caracterul subiecților săi, este nevoie de o planificare meticuloasă încă de la început. De fapt, în momentul în care José este pregătit să apese pe obturator, lucrarea este aproape gata. 

jose m mercado sony alpha 9 femeie cu căciulă de lână pe fundal negru

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/5.6, ISO 100

„Un proces complex de creație”, explică el, „stă la baza fiecăreia dintre fotografiile mele, ceea ce uneori înseamnă mai multe luni de muncă. Fiecare proiect este diferit, dar modul meu de operare este întotdeauna același”.

În etapa de cercetare, el strânge informații despre tema la care lucrează, pentru a-și putea exprima punctul de vedere. Apoi realizează desene în etapa creativă, pentru a determina configurația surselor de lumină și amplasamentul pentru realizarea imaginii finale. Iar când vine vorba despre finalizarea imaginii? „Lucrarea este aproape gata”, dă el din umeri, „și pur și simplu transfer imaginea din minte sau din desenele mele pe aparatul foto”.

jose m mercado sony alpha 99 femeie îmbrăcată în roșu, atârnând de un trapez

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/500s @ f/5,0, ISO 400

Aparatele foto Sony Alpha fac posibil acest lucru pentru José – utilizând o selecție de diverse aparate foto și obiective Sony, fiecare ales cu atenție pentru o activitate specifică. Pentru lucrări în studio care vizează fotografierea sportivilor și a sportivelor, folosește Sony α9, care îi oferă focalizare automată rapidă și o viteză de fotografiere la 20 cps pentru a imortaliza mișcările. Între timp, aparatul foto Sony α7R III cu senzor de 42,4 megapixeli este folosit când este nevoie de o calitate absolută a imaginii. Iar pentru călătorii și proiectele personale de fotografiere urbană, José folosește un model α7S, cu senzor cu sensibilitate ridicată și obturator silențios.

Când vine vorba despre obiective, totul depinde de proiectul specific, dar printre obiectivele lui José se numără modelele FE de 70-200 mm f/4 G OSS, FE 85 mm f/1.4 GM, Vario-Tessar® T* FE de 16-35 mm f/4 ZA OSS, E de 35 mm f/1.8 OSS, însă obiectivul cel mai frecvent utilizat este FE de 24-105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 balerină stând în picioare lângă o fereastră, admirându-se într-o oglindă lipită de perete

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/60s @ f/3.5, ISO 1250

Dacă analizați portofoliul extins de portrete realizate de José, îi puteți observa stilul și viziunea, iar toate acestea se reduc la modul în care este prezentă lumina în imagini. Deseori, există un joc atent între lumini și umbre, zonele evidențiate fiind cele care dezvăluie detaliile pe care José dorește să le folosească pentru a ne spune mai multe despre subiectul său.

jose m mercado sony alpha 9 practicant de base jumping sare pe acoperișul clădirii telefonica

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/9.0, ISO 100

„Cred că este important să știi cum să domini lumina artificială sau cea naturală într-o anumită scenă”, crede el, „precum și compoziția. Lumina este ceea ce face posibilă fotografierea, iar compoziția este ceea ce aranjează toate elementele care vor face parte din fotografie. Ca fotografi, atunci când reușim să dominăm aceste două concepte, ne putem exprima cu mult mai multă claritate”.

jose m mercado sony alpha 7S violinistă pozează formal pe un fundal negru

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/125s @ f/7.1, ISO 100

Pentru a înțelege cu adevărat iluminarea, José studiază mediul din jur, analizând modul în care diversele perspective și surse pot ilumina un spațiu sau figura unei persoane și cum acest lucru poate crea umbre - o caracteristică a multora dintre imaginile sale. „Îmi place lumina, dar adevărul este că prefer umbrele”, spune el.

Într-o încercare de a afla mai multe despre lumină, în urmă cu câțiva ani, José a creat un exercițiu în care se uita la pasageri în metrou, în autobuze sau în baruri care ieșeau în evidență în special prin modul în care erau iluminate.

„Uitându-te continuu la ei și observând umbrele, trebuie să ghicești care dintre sursele de lumină îi iluminează, despre ce tip de lumină este vorba și în ce unghi este amplasată”, explică el. „Acest lucru m-a ajutat cu adevărat să observ lucrurile mai atent și mi-a îmbunătățit abilitățile în ceea ce privește iluminarea pentru fotografiile mele.”

jose m mercado sony alpha 99 portret din profil al unui jucător de fotbal american

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/11, ISO 100

Aparatele foto Sony îi dau lui José libertatea de creație, iar pasiunea sa de a se exprima prin fotografii este ceea ce îi oferă motivația și inspirația de a continua să realizeze fotografii. Pentru el, aceasta nu este o simplă meserie sau profesie, este ceva ce simte că trebuie să facă.

„Nu m-am aventurat în universul fotografic gândindu-mă că într-o bună zi aceasta va fi meseria mea, de fapt, nici acum nu o privesc în acest fel; o fac pentru că simt că trebuie s-o fac și că, fără aceasta, o parte din mine ar muri. Trebuie să îmi exprim sentimentele și, în acest moment, o fac prin fotografii.” 

jose m mercado sony alpha 9 bărbat sărind peste un canal îngust la apus

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 100

El continuă, „nu intenționez să las ceva moștenire; realizez fotografii deoarece îmi place să fac acest lucru și nu privesc niciodată spre viitor; mă bucur de fiecare imagine și asta mă face să îmi doresc să continui realizarea de fotografii”.

Produse prezentate în acest articol
ILCE-7S
Cameră foto α7S cu montură E şi senzor Full Frame

ILCE-7S

ILCE-9
Camera α9 Full Frame, fără oglinzi, cu senzor de imagine CMOS suprapus

ILCE-9

SLT-A99V
Cameră α99 cu montură A şi senzor Full Frame de 35 mm

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* ZA SSM II F2,8, de 24-70 mm

SAL2470Z2

SEL1635Z
Obiectiv Vario-Tessar® T* FE F4 ZA OSS de 16 - 35 mm

SEL1635Z

SEL24105G
Obiectiv FE 24-105 mm F4 G OSS

SEL24105G


x