Fotografie pe două roți

Russ Ellis

Russ Ellis este pasionat de ciclism și crede că are cea mai tare meserie din lume. El călătorește prin toată lumea și este plătit pentru a realiza fotografii cu sportul său preferat. Însă traseul carierei lui Russ nu a fost rezultatul unui plan măreț elaborat încă din copilărie.

Primirea unei camere cu ocazia împlinirii vârstei de 10 ani a fost punctul de pornire al pasiunii sale pentru fotografie și, cu toate că era un sportiv îndârjit la școală, bicicleta era doar un mijloc de transport pentru acest tânăr născut în Nottingham. În 2013, câțiva prieteni i-au sugerat o vacanță pe două roți în Mallorca, iar după aceea a rămas îndrăgostit de bicicletă.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + GM 16-35 mm, f/2,8 | 1/1000 sec la f/3,5, ISO 320

În aceeași perioadă în care Russ se implica mai serios în arta fotografierii, și după ce s-a concentrat asupra vieții sălbatice și fotografiei de stradă, a început să fotografieze întreceri locale de ciclism, iar în 2015 a fost abordat de revista Cycling Weekly pentru a fotografia cursa Paris-Roubaix.

„Să fiu plătit pentru a fotografia acea prima cursă a fost un punct de cotitură pentru mine. Mi-am dat seama că aceasta trebuie să fie meseria mea.”

Numărul ofertelor de fotografiere a început să crească și, în cursul acelui an, a fost abordat de Sky pentru a fotografia campania „Sky Loves Cycling”. Cu această ocazie, Russ a trebuit să aleagă între siguranța slujbei sale și șansa de a-și făuri o carieră pe baza celor două pasiuni ale sale. Din fericire, a ales a doua variantă.

În 2017, cu două zile înainte de a se îndrepta spre Tour de France, Russ a avut ocazia să încerce noua cameră α9. După cum știe orice fotograf profesionist, este esențial să ai încredere 100% în kitul de fotografiere, astfel că în primele câteva zile a folosit camera alături de kitul său de încredere obișnuit.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + f/2,8 GM, 24-70 mm | 1/1000 sec la f/3,5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + GM 16-35 mm, f/2,8 | 1/1000 sec la f/3,2, ISO 100

„Nu mă așteptam să folosesc camera α9 atât de mult, dar am aruncat o privire rapidă peste sistemul de meniuri și era atât de intuitiv, încât am decis să folosesc aparatul alături de setul meu existent încă din prima zi, fără nicio problemă. Funcția de focalizare automată a ochilor a fost o veritabilă revelație și mi-a oferit oportunități pe care nu le aveam de obicei. Până la finalul turneului, camera mea preferată a devenit α9.”

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + GM 16-35 mm, f/2,8 | 1/2500 sec la f/4, ISO 320

Cu posibila excepție a celor care fotografiază în situații de conflict, fotografii sporturilor sunt recunoscuți pentru faptul că nu sunt tocmai grijulii cu echipamentul, iar pentru a-și putea face treaba zi de zi, camerele trebuie să fie destul de robuste.

„Am petrecut destul de mult timp fotografiind de pe o motocicletă, iar în unele momente vremea nu a fost chiar prietenoasă. Am fost un pic îngrijorat de modul în care aparatul α9 va face față ploii și condițiilor dificile, mai ales că știam că setul meu DSLR putea face față. Dar totul a fost bine, camera nu m-a dezamăgit în niciun moment.”

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + ZA 55 mm, f/1,8 | 1/2.000 sec la f/1,8, ISO 250

Alături de rolul său principal de a fotografia cicliștii de-a lungul traseului, lui Russ i s-a acordat și acces deplin în spatele scenei. Iar exact aici, în spatele scenei, dorea el să adune instantanee din lumea sportului, poate pentru că era ca o revenire la fotografia stradală de la începutul carierei sale.

„Filmarea în spatele scenei cu o cameră atât de mică a fost o experiență fantastică, iar declanșatorul silențios mi-a permis să surprind momente care ar fi fost imposibil de capturat cu camera mea DSLR. Puteam literalmente să rabatez ecranul și să fotografiez fără ca nimeni să-și dea seama. Am rămas cu o serie de fotografii extraordinare.”

Spre deosebire de fotografiile clasice cu obiective lungi pe care le produc mulți fotografi sportivi, Russ preferă să se apropie și mai mult de cicliști sau să ofere imaginilor sale o perspectivă și un peisaj. Pentru multe dintre lucrările sale preferă obiectivele scurte, în special Sonnar T* ZA cu FE de 55 mm, f/1,8, cu care fotografiază larg deschis.

„Îmi place foarte mult obiectivul de 55 mm, f/1,8. Aș spune că este obiectivul meu preferat, mai ales la începutul cursei, când realizez primele imagini. Îmi place să folosesc o adâncime mică a câmpului, așa că adesea fotografiez cu obiectivul larg deschis, iar acesta oferă întotdeauna rezultate excelente. Am folosit, de asemenea, obiectivul de 35 mm, f/1,4, care este uimitor, iar mai recent am încercat obiectivul G Master de 16-35 mm f/2,8, care îmi oferă mult mai multă flexibilitate.”

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + ZA 55 mm, f/1,8 | 1/4.000 sec la f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + ZA 55 mm, f/1,8 | 1/1.000 sec @ f/1,8, ISO 200

„Am un obiectiv G Master de 70-200 mm, f/2,8 și este minunat, dar prefer să fiu în mijlocul acțiunii, așa că obiectivele scurte se potrivesc mai bine stilului meu. Sunt tipul care stă pe lângă sportivi după ce trec linia de sosire, surprinzând momentele în care se îmbrățișează și bat palma cu colegii de echipă după cursă.”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-9
Camera α9 Full Frame, fără oglinzi, cu senzor de imagine CMOS suprapus
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM
SEL55F18Z
Obiectiv Sonnar® T* FE 55 mm F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

Marea Britanie

Căutați în continuare ceva diferit și spuneți o poveste.

Vizualizare profil

TEST


x