În spatele obiectivului 

Luigi Baldelli

Este ciudat cum, înainte de a pune mâna pe o cameră, acum peste 30 de ani, visul din copilărie al lui Luigi Baldelli era să devină doctor. Poate nu mai pare atât de ciudat dacă ne gândim că a petrecut cea mai mare parte a vieții de fotograf în țări devastate de război, precum Siria, Afghanistan și Sierra Leone. Iar prezentarea suferinței oamenilor pe care i-a întâlnit în aceste țări în fața unei audiențe mai largi poate avea un efect medicinal în sens invers.

Și-a început cariera în 1987 ca fotograf de resurse umane la agenția italiană Contrasto, înainte de a se angaja la o altă agenție, Grazia Neri. În cele din urmă, a devenit fotograf independent în 2001. 

Luigi Baldelli
© Luigi Baldelli | Sony NEX-7 + 18-55 mm, f/3,5-5,6 | 1/15 sec la f/3,5, ISO 800

„Îmi place să cred că fotografiile mele spun întotdeauna o poveste și că emoția pe care o simt când le realizez reușește să-și croiască drum către cititor.”

Pe vremea când lucra la agenție și oferea relatări despre războiul din Bosnia, a făcut cunoștință cu jurnalistul italian Ettore Mo, care scria articole despre conflict pentru ziarul Corriere della Sera. Cei doi s-au împrietenit și au colaborat îndeaproape până în 2015. Împreună au scris o multitudine de relatări care au apărut în publicații din întreaga lume.

Baldelli s-a intersectat pentru prima dată cu Sony în urmă cu 10 ani, în căutarea sa pentru o alternativă mai ușoară la dispozitivul MacBook. Impresionat de calitatea și viteza computerului său Vaio, a început să caute oferte de camere Sony. Dimensiunea camerelor α7 este cea care l-a atras cel mai mult, iar după ce a văzut calitatea imaginilor, a făcut marea schimbare, acum 5 ani.

Luigi Baldelli
© Luigi Baldelli | Sony α7R II + 28 mm, f/2 | 1/80 sec la f/4, ISO 2.500

„Un lucru pe care-l apreciez foarte mult la aparatul α7 este modul în care pot să fotografiez persoane de aproape, iar ele abia își dau seama că sunt acolo. Nu este deloc o cameră invazivă.”

Misiunile sale îl poartă peste tot în lume, iar el este un mare fan al minimalismului. În prezent, folosește camerele α7 II și α7R II împreună cu doar câteva obiective: Vario-Tessar T* cu FE de 24-70 mm la f/4, ZA OSS și FE de 28 mm la f/2 și Sonnar T* cu FE de 55 mm la f/1,8 ZA. El spune că dimensiunea camerei îl ajută să se adapteze în orice situație, iar subiecții sunt cât se poate de relaxați. 

Luigi Baldelli
© Luigi Baldelli | Sony α7R II + 28 mm, f/2 | 1/3.200 sec la f/10, ISO 2.500

„Nu pot găsi niciun defect în ceea ce privește calitatea obiectivelor. Sunt cu siguranță cel puțin la fel de bune, dacă nu chiar mai bune, ca echipamentele pe care le-am folosit în trecut.”

Post-producția este o parte atât de importantă a fluxului de lucru al unui fotograf profesionist, însă Baldelli consideră că are nevoie de mult mai puțin timp pentru a edita imaginile realizate cu această cameră. Este, de asemenea, foarte mulțumit să fotografieze în format JPEG, spre deosebire de formatul RAW, și constată că viteza și calitatea de procesare se pliază pe stilul său.

Multe lucrări ale lui Baldelli prezintă motive recurente: porțiuni puternic reprezentate cu umbre mai mult sau mai puțin întunecate - un stil care amintește de stilul de pictură baroc din Italia - și ceva prin care recunoaște cu bucurie meritele unuia dintre pictorii săi preferați, Caravaggio.

Luigi Baldelli
© Luigi Baldelli | Sony α7 + 28-70 mm, f/3,5-5,6 | 1/1.600 sec la f/9,0, ISO 1600
TEST

„Pentru mine este o decizie conștientă aceea de a plasa oamenii în rolul principal, lumina fiind secundară. Este ușor să aglomerezi o fotografie, așa că încerc să includ doar două sau trei elemente în fotografiile mele.”

 Produse prezentate în acest articol 
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate
Corp/kit ILCE-7
Cameră α7 cu montură E şi senzor Full Frame
SEL28F20/SEL28F20FEC/SEL28F20UWC
FE de 28 mm F2
SEL2870
Obiectiv FE F3,5-5,6 OSS de 28-70 mm
SEL1855
E F3,5-5,6 OSS de 18-55 mm
Luigi Baldelli
Alpha Universe

Luigi Baldelli

Italia

Pentru mine, fotografia nu oferă răspunsuri. Ea naște emoții și întrebări.

Vizualizare profil


x