Detaliul poveștii Alpha Universe
Detaliul poveștii Alpha Universe
În spatele frumuseții: Roma în imagini 

Massimo Siragusa 

„Personal, sunt convins că urâțenia și haosul au propria formă de frumusețe, trebuie doar să o cauți.” Asta spune Massimo Siragusa despre proiectul său de doi ani legat de „borgate” (suburbii).br>
Acesta surprinde în imagini dezvoltarea imobiliară haotică de la periferiile Romei, fiind o colecție de imagini fascinante și provocatoare, care arată expansiunea suburbană necontrolată în cadre deliberat aglomerate.

Massimo Siragusa sony alpha 7RM2 o scenă goală care prezintă un perete roșu scorojit, cu ferestre

© Massimo Siragusa | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/11.0, ISO 400

Arhitectura discrepantă și disonantă este punctată de graffiti și fotografiată prin garduri din plasă de sârmă; un amestec de mobilier stradal și stâlpi de iluminat se îmbină cu mașini parcate, înghesuite pe străzi strâmte, iar clădirile cu arhitectură veche se regăsesc lângă blocuri moderne. Combinația poate părea sufocant și înnebunitor de prost întreținută, dar dacă priviți mai în profunzime, colecția capătă o frumusețe coerentă. În tot acest haos, se pot găsi echilibru și șarm.

„Arta fotografică este un limbaj și, ca orice limbaj, are propriile reguli”, explică Massimo. „În fotografie, aceste reguli sunt rareori separate de dorința de a crea o armonie formală și nu depind de așa-zisa „frumusețe” a subiectului. Ca fotograf, o înțelegi cum dorești.”

Massimo Siragusa sony alpha 7RM2 o pictură murală cu trei femei care dansează

© Massimo Siragusa | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/11.0, ISO 400

Este un proiect tipic pentru Massimo, care, prin imaginile sale, analizează „transformarea unui teritoriu, prin proiecte pe termen lung care devin deseori cărți sau expoziții”.

Totuși, realizarea proiectului nu a fost ușoară și, cu ajutorul aparatelor α7R II și α7R III, Massimo a trebuit să depășească mai multe provocări pe parcurs. „Pentru început”, spune el, „în anumite zone, se înregistrează o infracționalitate deosebit de ridicată. Astfel că, deseori, trebuia să realizez imaginile foarte rapid, pentru a evita orice reacție din partea celor care îmi observaseră prezența”.

„În acele situații, două caracteristici ale aparatelor mele Alpha au ieșit în mod deosebit în evidență”, spune el, „dimensiunile reduse și aspectul discret al aparatelor foto mi-au permis să lucrez fără a fi foarte vizibil în timpul fotografierii și, în mod similar, am putut fotografia cu timpi de expunere relativ ridicați fără a instala un trepied, grație stabilizatorului SteadyShot Inside pe cinci axe. Deoarece am lucrat cu aparatul în mână, am fotografiat și am mers mai departe”.

Massimo Siragusa sony alpha 7RM2 un semn pentru un fizioterapeut în Roma

© Massimo Siragusa | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/60s @ f/11.0, ISO 400

Stabilizarea SteadyShot a fost chiar mai importantă, datorită dorinței lui Massimo de a avea cât mai multe detalii în imaginile sale. Senzorii de înaltă rezoluție ai seriei α7R, în combinație cu utilizarea deliberată a diafragmelor de dimensiuni mai mici, i-au permis să extragă detalii din aceste scene cu textură consistentă.

„În general”, explică el, „folosesc diafragme foarte mici, deoarece prefer să am un câmp vizual maxim și să mențin subiectul extrem de clar. Doresc ca fiecare detaliu din imaginile mele să poată fi recunoscut. Toate părțile subiectului, fiecare graffiti, fiecare reclamă, fiecare plăcuță de înmatriculare, toate acestea sunt componente esențiale pentru a înțelege teritoriul”.

Intervalul dinamic extrem de ridicat al senzorului seriei α7R a jucat la rândul său un rol pentru Massimo, permițându-i să controleze gama diversă de zone evidențiate și umbre, obișnuită pentru imaginile arhitectonice și exagerată de soarele Romei. „Fișierele realizate de α7R au o profunzime a calității care le face foarte ușor de editat în etapa de postproducție”, explică el, „astfel că este facil să păstrez detaliile surprinse în zonele evidențiate strălucitoare și în umbrele profunde”.

Massimo Siragusa sony alpha 7RM2 o pictură murală cu o femeie cu mască

© Massimo Siragusa | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/11.0, ISO 400

Deși imaginile lui Massimo nu conțin subiecți umani, ci doar graffiti și statui pentru a reprezenta persoanele care locuiesc în aceste locuri, el spune că „cred că, deseori, un spațiu ne poate spune mai multe despre cultura și societatea noastră atunci când este prezentat în absența oamenilor”. Iar imaginile au totuși o umanitate de necontestat, deși casele sunt goale.

Acea umanitate vine parțial din utilizarea consecventă a unui obiectiv standard, cu o vedere naturală foarte apropiată de cea a ochiului uman. Deoarece lucrează cu un obiectiv ZA tip FE de 55 mm la f/1,8, este „obiectivul perfect pentru a pătrunde în scenă”, spune el, „și, în același timp, pentru a păstra o anumită distanță. În proiecte de acest fel, consider că este important să mă obișnuiesc cu o singură distanță focală. Aceasta îmi permite să mă concentrez asupra subiectului și să găsesc imediat punctul de vedere potrivit”.

Massimo Siragusa sony alpha 7RM2 o pictură murală cu o femeie fantastică gravidă

© Massimo Siragusa | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/11.0, ISO 400

Dacă privitorul alege să adopte respectivul punct de vedere și să vadă o frumusețe simplă, chiar dacă marcată de probleme, un documentar al schimbărilor sociale și economice sau ceva mai profund în condiția umană, acest lucru ține de el, dar, spune Massimo, „sunt convins că realizarea acestui tip de cercetare vizuală este o modalitate importantă pentru a înțelege un loc, iar prin aceasta, îți găsești locul ca fotograf”.

Produse prezentate
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate

ILCE-7RM2

SEL55F18Z
Obiectiv Sonnar® T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Articole corelate
Massimo Siragusa
alpha universe

Massimo Siragusa

Italia

„Pentru mine, fotografia este în primul rând un mijloc de exprimare”

Vizualizare profil


x