Detaliul poveștii Alpha Universe
În prima linie

Dominic Fraser

Poate un aparat foto să îți dea „mai mult curaj”? Dacă da, ce înseamnă „curajos”?

În cazul lui Dominic Fraser, este vorba de a avea îndrăzneala de a împinge limitele, atât din punct de vedere tehnic, cât și vizual, creând imagini în domeniul auto-moto cu un impact dinamic tot mai ridicat. Deoarece, până la urmă, mașinile sunt menite să se miște și să arate și bine. Este treaba fotografului să surprindă acest lucru, la fel cum este treaba pilotului de curse să treacă linia roșie și să ia virajele cum trebuie.

dominic fraser sony alpha 7RIII o mașină gri xenon circulă cu viteză pe un drum de munte

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f/11, ISO 50

Există multe moduri de a fotografia mașini în mișcare, dar unul dintre cele mai dinamice este fotografia de urmărire: o imagine de la mașină la mașină prin care fotograful fotografiază subiectul dintr-un vehicul în mișcare, menținând mașina în focalizare, dar completând restul cadrului cu estompare creată de mișcare, astfel încât să dea senzația de viteză.

 

dominic fraser sony alpha 7III o mașină virează rapid în deșert și ridică un nor de praf

© Dominic Fraser | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 160

„Fotografia auto, indiferent dacă este pentru un producător sau o revistă”, spune Dominic, „trebuie să scoată produsul în evidență; până la urmă, oamenii văd imaginile înainte să citească textul. Iar urmărirea mașină cu mașină este principalul mod în care se realizează acest lucru. Este imaginea care arată întreaga mașină în mișcare, iar mașinile, deși pot arăta precum niște opere de artă uimitoare, sunt concepute să se miște și să fie conduse, astfel că așa dorește lumea să le vadă”.

dominic fraser sony alpha 6400 o veche mașină de curse bugatti este condusă pe un drum cu frunze căzute

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 640

Echipamentul său Sony are câteva caracteristici care îi ușurează munca, iar unul dintre factorii principali este funcția de stabilizare a imaginii integrată în carcasă și în obiectiv. Este ceva ce Dominic consideră extrem de important, încă din momentul în care a trecut la Sony cu modelul DSLR α900 în anul 2009.

 

„Ideea este că”, explică el, „fotografierea de la mașină la mașină pe peliculă la 1/60 s arăta foarte bine, dar pe atunci pe aparatele foto digitale, din anumite motive, aceeași imagine părea mult mai statică, astfel încât aveai nevoie de viteze mult mai reduse, precum 1/20 s. Dar atunci când te zgâlțâie mersul pe bancheta din spate a mașinii, este foarte dificil să menții focalizarea fără funcția de stabilizare a imaginii. Modelul α900 mi-a permis acest lucru, iar acum, α7 III o face și mai bine”.

dominic fraser sony alpha 6400 o mașină aston martin fotografiată din spate în timp ce este condusă pe un drum de munte

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/30s @ f/10, ISO 100

„Chiar mai bine” înseamnă cinci trepte de stabilizare a imaginii în combinație cu un obiectiv stabilizat precum G OSS FE de 24 - 105 mm la f/4.

„Una dintre fotografiile de aici cu Aston Martin Vantage AMR de culoare roșie este la 1/8 s. Nu aș fi luat în considerare acea setare până acum. Recunosc că șoseaua era bună, iar acest lucru este important deoarece nu doar faptul că stai nemișcat face diferența, ci și mediul și vitezele relative ale mașinilor, dar stabilizarea de pe α7 III îmi permite să fiu curajos. De asemenea, frecvența de cadre a aparatului foto α7 III îți mărește șansele de reușită, pe lângă performanța ISO ridicată, intervalul dinamic, focalizarea automată, vizorul EVF și altele.”

„Am fost unul dintre cei care au adoptat devreme vizoarele EVF”, spune Dominic, „iar de atunci, acestea s-au schimbat mult, însă avantajul rămâne același. Feedbackul instantaneu înseamnă că nu trebuie să-ți mai faci griji în legătură cu expunerea”. Același lucru este valabil pentru intervalul dinamic al modelului α7 III, spune el, deoarece „aproape invariabil, cerul este mai luminos decât mașina pe care o fotografiezi și nu te poți juca prea mult cu filtrele de gradație în aceste situații… sau poți merge pe un drum care trece printre copaci într-o zi însorită, astfel că există foarte mult contrast. Dar nu trebuie să-ți mai faci griji, deoarece, cu α7 III, poți recupera acele zone luminoase”.

dominic fraser sony alpha 7RIII o veche mașină de curse aston martin condusă cu viteză prin ploaie

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f8.0, ISO 100

„Întregul sistem este foarte fiabil”, conchide el, „ceea ce este extraordinar, deoarece nu trebuie să te îndoiești niciodată de rezultate. Eu îmi fac treaba mea și aparatul foto și-o face pe a sa, chiar și atunci când fotografiez în condiții absolut groaznice. Un bun exemplu este cel cu Aston Martin Ulster pe ploaie în avanpremiera Festivalului Vitezei Goodwood. Am avut la dispoziție doar trei ore și a început să plouă torențial chiar în momentul în care ne-am apucat de treabă, iar din cauza aerodinamicii, m-am simțit ca într-o mașină de spălat stând pe bancheta din spate a mașinii de urmărire, dar a trebuit să o facem și aparatul foto α7 III s-a ridicat la înălțime, oferindu-mi niște imagini cu adevărat extraordinare. Exact așa cum mă așteptam că o va face”.

Produse prezentate
ILCE-7M3
Alpha 7 III cu senzor de imagine de 35 mm

ILCE-7M3

ILCE-7RM3
Aparat foto tip cadru întreg Alpha 7R III de 35 mm cu focalizare automată

ILCE-7RM3

ILCE-6400
Aparat foto E-mount Alpha 6400 cu senzor APS-C

ILCE-6400

SEL24105G
Obiectiv FE 24-105 mm F4 G OSS

SEL24105G

SEL100400GM
Teleobiectiv cu zoom superior FE 100 - 400 mm G Master

SEL100400GM

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Articole corelate
Dominic Fraser
Alpha Universe

Dominic Fraser

Marea Britanie

„Chiar dacă am întâmpinat cu bucurie fotografia digitală în viața mea, încă mai încerc sa fotografiez ghidându-mă după vechile principii. Vreau ca fotografia sa rămână ceea ce este, nu să devină compoziție digitală. Nu vreau sa induc oamenii în eroare prin manipulare digitală.”

Vizualizare profil


x