Un punct de vedere personal asupra crizei naționale

Menelaos Myrillas

Cu toate că este renumit pentru fotografia sa de reportaj uluitoare și inventivă, fotograful grec Menelaos Myrillas și-a început de fapt cariera ca fotograf de portrete.

menelaos myrillas sony alpha 9 prințul Charles și Camilla savurând o cafea într-o cafenea

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 800

La începutul deceniului, când criza financiară din Grecia începea să ia amploare, decadența lumii dominate de celebrități și modă a început să-i creeze disconfort lui Menelaos, fapt care l-a orientat către lumea fotojurnalismului.

menelaos-myrillas-sony-alpha-9-lady-sitting-on-a-garden-chair-holding-a-glass-of-wine

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/2.8, ISO 200

„Sincer, stilul de viață a început să mă deranjeze”, explică el. „Nu am nimic împotriva acestui lucru, dar când țara ta se află într-un asemenea dezastru... Ei bine, mă simțeam puțin ciudat să fotografiez așa ceva. Atunci am început să mă dedic cu adevărat fotojurnalismului, pentru a documenta ce se întâmplă în jurul meu.”

menelaos myrillas sony alpha 9 portretul lui Lenin în spatele unui semn Coca-Cola

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/18, ISO 2000

Unul dintre lucrurile care dau un caracter aparte imaginilor lui Menelaos este deschiderea cu care acesta își exprimă opinia prin fotografia lui.

„Cred că fotografia bună este cea care transmite perspectiva fotografului”, ne-a spus el. „Alții consideră că totul se rezumă la documentare și neutralitate, dar eu nu cred în neutralitate, în special când este vorba despre un subiect din țara ta. Dacă te duci într-o zonă de conflict, vei fi însoțit de persoana care te-a dus acolo, care reprezintă una dintre cele două tabere, deci întotdeauna vei relata punctul de vedere doar al uneia dintre tabere. Astfel, am ezitări în privința obiectivității fotografiei de reportaj și nu mi-e frică să spun că eu nu sunt deloc neutru!”

menelaos myrillas sony alpha 9 o doamnă zâmbind, mascată parțial de oameni în prim-plan

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/250s @ f/4.0, ISO 6400

Unghiurile unice ale lui Menelaos sunt însoțite de o abordare neconvențională a modului în care fotografiază. În loc să folosească două camere foto cu obiective diferite, ca majoritatea fotojurnaliștilor, el are obiceiul să folosească o singură cameră foto la un moment dat. Însă, folosește timpul în care schimbă obiectivele pentru a se gândi la compoziție. „Îmi place să-mi acord un moment de respiro când schimb obiectivele. Știu că acest lucru nu este foarte „fotojurnalistic”, dar astfel am câteva momente în care să reflectez.”

menelaos myrillas sony alpha 9 portret umbrit în semi-profil

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 6400

Astfel, Menelaos are, de obicei, atașat la camera lui foto Sony α9 obiectivul FE 24-70mm f/2.8 GM sau 24-70mm f/4 ZA, iar pe FE 70-200mm f/4 G îl ține pregătit, în așteptare. Această serie de obiective 24-200mm acoperă majoritatea cerințelor lui fotografice.

Timpul pe care îl acordă Menelaos compoziției are întotdeauna ca rezultat fotografii cu o semnificație mai profundă, care, adesea, au un caracter personal și necesită ceva context și înțelegerea subiectului în ansamblu. O astfel de imagine înfățișează un politician mascat de frunze maronii pârjolite de, în timp ce merge printre niște tufișuri.

menelaos myrillas sony alpha 9 bărbat cu fața mascată de un tufiș cu frunze arse

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 100

„Am o fotografie cu liderul partidului de opoziție, Kyriakos Mitsotakis, la o ceremonie de început de an școlar, în care nu i se vede fața. Cu câteva luni înainte, peste 100 de oameni au fost arși în incendiile din zona în care a fost făcută fotografia. În Grecia se spune că, atunci când intri în politică, „primești pământul ars”: la acest lucru m-am gândit când am făcut fotografia. Deoarece toți politicienii participă la așa ceva, am vrut să dau fotografiei un caracter general și să nu arăt fața politicianului.”

Kitul său a fost atuul care l-a ajutat să surprindă o imagine atât de inedită. „Ar fi fost mult mai greu să surprind această imagine fără α9, deoarece fixează minunat focalizarea. A schimbat radical felul în care fotografiez oameni, deoarece nu mai trebuie să-i urmăresc. Deoarece α9 asigură până la 20 cps, știu că obțin exact cadrul dorit. În acest caz, am intuit unde va intra în cadru, am apăsat pe butonul Focalizare automată a ochilor pentru a fixa focalizarea pe ochi și pe față, apoi am așteptat. În clipa în care am văzut că intră în cadru, am ținut declanșatorul apăsat, știind că voi focaliza cadrul dorit.”

menelaos myrillas sony alpha 9 Digital Economy Forum 2018, Atena

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 2500

Pentru Menelaos, unul dintre cele mai importante lucruri oferite de α9 este vizorul electronic, datorită căruia nu mai trebuie să urmărească tot timpul ecranul, așa cum făcea pe camera lui foto DSLR.

„Nu trebuie să urmăresc tot timpul imaginile pe care le-am realizat” a spus el. „Am certitudinea că expunerea și focalizarea camerei foto sunt cele dorite, putând astfel să mă concentrez pe imagini. Această cameră foto pur și simplu mă ajută să mă concentrez pe ideile pentru imagini și pe posibilitatea punerii lor în practică, adică pot să acord atenție doar mesajului pe care vreau să-l transmit.”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-9
Camera α9 Full Frame, fără oglinzi, cu senzor de imagine CMOS suprapus

ILCE-9

SEL2470Z
Obiectiv Vario-Tessar® T* FE F4 ZA OSS de 24 - 70 mm

SEL2470Z

SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL70200G

FE 70-200mm F4 G OSS

SEL70200G


x