Detaliul poveștii Alpha Universe
O schimbare în bine

Manuel Lopez

 

Manuel Lopez începe prin a spune: „Sper doar că va fi de folos”. Nu vorbește doar despre cel mai recent proiect al său, care prezintă demonstrațiile din Elveția natală pentru protejarea mediului, ci și despre mișcarea în sine.

Marșurile și mitingurile au culminat cu ziua în care 100.000 de oameni au ieșit pe străzile Bernei. „Cu siguranță este mult pentru o țară de opt milioane de oameni”, reflectă Manuel. „Sunt sigur că imaginile reușite vor ajuta la mobilizarea oamenilor și la răspândirea unor gânduri pozitive. Nu au mai existat proteste cu atât de mulți oameni, iar pentru Elveția este un lucru senzațional.”

manuel lopez sony alpha 9 femeie tânără dirijând protestul prin intermediul unei portavoci

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel a fost implicat în manifestații de la începutul anului 2019. „În Elveția, toate mișcările de activism legate de mediul înconjurător au început cu ieșirea tinerilor în stradă”, explică el. „Tocmai am mers cu ei și am făcut fotografii. Au început să folosească aceste imagini peste tot în campaniile lor digitale, așa că am rămas alături de ei și am investit mai mult timp și mai multă energie. Acum aloc activismului o bună parte a timpului meu. Pe lângă obiectivele generale, este satisfăcător din punct de vedere emoțional și consider că este un comportament cu adevărat important.”

Schimbarea este vitală, dar Manuel nu a avut nevoie să-și schimbe camera când a început să lucreze la proiectul pentru surprinderea protestelor, α9 fiind la fel de utilă pentru reportaje, pentru fotografii de știri și pentru orice altceva, de fapt.

„Este o cameră extraordinară”, spune el entuziasmat, „O am de doi ani și a reprezentat un pas cu adevărat mare înainte, mai ales în ceea ce privește posibilitatea de personalizare a funcțiilor. Pot personaliza camera conform nevoilor mele, nu trebuie să mă adaptez eu la o configurație fixă, iar acest lucru îmi ușurează munca în acele situații stresante, când lucrez sub presiunea timpului.”

manuel lopez sony alpha 9 tineri într-o demonstrație pentru vinerea viitorului

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Cum personalizează Manuel funcțiile? „Ei bine, mai întâi dezactivez aproape toate butoanele, astfel încât să nu poată fi apăsate din greșeală, de mine sau de altcineva”, ne spune el. „Acest lucru este important într-un astfel de domeniu, deoarece uneori există riscul ca aparatul să fie bruscat. De asemenea, am atribuit funcția ISO rotiței din spate, în combinație cu noile funcții personalizate, ceea ce mă ajută să fac reglajele mai rapid. Apoi, am personalizat un buton pentru a bloca imagini individuale. Astfel, pot descărca imediat imaginile blocate pe computer și le pot publica mai rapid.”

În plus, α9 are construcția robustă necesară pentru a ține pasul, spune Manuel. „De obicei, după doi ani de tortură, un aparat de fotografiat arată dezastruos, fiind supus la multe abuzuri”, râde el, „dar α9 a rezistat foarte bine.”

manuel lopez sony alpha 9 manifestant scuipând foc în timpul unui marș pentru protejarea mediului

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Funcțiile precum fotografierea silențioasă și dimensiunile reduse ale camerei sunt atât de utile în activitatea de reportaj. „Cu funcția de fotografiere silențioasă oferită de Sony, pot fotografia fără nicio problemă”, spune el, „ceea ce este deosebit de util în condițiile în care oamenilor nu le place să aibă în permanență camere în preajmă. Dimensiunea este la fel de importantă, pentru că mă ajută să simt că fac parte din grup. În plus, cred, poți începe să fotografiezi mai ușor decât ai face-o cu o cameră mai mare. Este pur și simplu mai ușor să acționez sub acoperire și neobservat, ceea ce mă ajută să obțin fotografii mai bune.”

 

Dimensiunea și designul aparatului α9 îl ajută pe Manuel să obțină perspective interesante ale protestelor. „La fel ca în cazul fotografiilor de stradă”, explică el, „încerc mereu să ajung cât mai sus, pe poduri și stânci, clădiri sau chiar semne de circulație, pentru a putea beneficia de perspectivele unei păsări și pentru a prezenta masa de oameni. Grație ecranului rabatabil, pot ține aparatul și pot fotografia cu o mână. Cu siguranță acest lucru face diferența.” 

manuel lopez sony alpha 9 vedere de ansamblu asupra unui marș pentru protejarea mediului

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Scopul fotografiilor sale este întotdeauna obținerea unor imagini „pline de culoare, pașnice și fericite”, explică Manuel. „Este o alegere deliberată al cărei scop este promovarea pozitivității. Este o parte a întregii mișcări de a crea un mediu divers și prietenos, deschis și inclusiv pentru toată lumea. Oricum, așa îmi place să fotografiez, relaxat și luminos, fără prea multă editare în Photoshop, scoțând maximum din scena care se ivește. Aceasta este esența fotografiei. Gama dinamică a senzorului camerei joacă un rol important în acest sens, în special în aceste scenarii, cu oameni în jurul unor clădiri mari, cu un cer luminos în spate.”

manuel lopez sony alpha 9 mulțime de oameni demonstrând pentru protejarea mediului în fața palatului federal

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

De la evenimente foarte restrânse, cum ar fi trei persoane purtând un banner în fața ambasadei braziliene pentru a le aminti oamenilor să înceteze să ardă pădurile tropicale, până la marea grevă națională din Berna, Manuel spune că proiectul i-a oferit o perspectivă nouă asupra lumii și a fotografiei.

„Pentru prima dată”, explică el, „sunt înglobat oarecum într-un grup, ies pe străzi, am șansa de a face parte dintr-un proiect mai mare și mai important decât cel legat de persoana mea, și surprind aceste evenimente exact așa cum se petrec.”

Produse prezentate
ILCE-9
Cameră Alpha 9 cu senzor CMOS suprapus Full Frame

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Articole corelate
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Elveţia

Mai mult înseamnă mai puțin.

Vizualizare profil


x